• Посилання скопійовано

Нацбанк продовжує роботу з впровадження міжнародних стандартів фінзвітності

Внесено зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції щодо його застосування

 Нацбанк продовжує роботу з впровадження міжнародних стандартів фінзвітності

Правління Нацбанку 11 вересня 2017 року прийняло постанову №89 “Про затвердження нормативно-правових актів Національного банку України з бухгалтерського обліку” (далі – Постанова №89), якою затверджені зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції щодо його застосування.

Метою прийняття цього документа є забезпечення відображення в бухгалтерському обліку операцій, що здійснюються банками в Україні, згідно з МСФЗ 9 “Фінансові інструменти” (у редакції 2014 року), який діятиме з 1 січня 2018 року.

Як наголосив директор Департаменту бухгалтерського обліку НБУ Богдан Лукасевич, сьогодні усі банки України ведуть бухгалтерський облік та складають фінансову звітність за МСФЗ, проте наразі перед банківською спільнотою стоїть важливе завдання – перейти у 2018 році на МСФЗ 9.

“Національний банк слідкує за змінами в міжнародних стандартах, детально їх вивчає, впроваджує та намагається бути прикладом на цьому шляху  для всієї банківської системи та загалом для всієї Україниˮ, – наголосив він.

Зокрема, нормами Постанови № 89 передбачено:

  • затвердження нової редакції Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України (далі – План рахунків) та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, які набирають чинності з 25 грудня 2017 року;
  • внесення змін до чинної редакції Плану рахунків та Інструкції про застосування Плану рахунків з метою забезпечення переходу на новий План рахунків; 
  • надання банкам можливості здійснити підготовчу роботу, у тому числі з доопрацювання програмних комплексів, задля забезпечення переходу на новий План рахунків, та складання статистичної звітності з його врахуванням.

Водночас Національний банк України передбачив етапи переходу на новий План рахунків, розроблений відповідно до вимог МСФЗ 9. Так Постановою № 89 встановлено перехідний період для перенесення залишків:

- протягом періоду з 01 до 14 грудня 2017 року (включно) банки мають перенести залишки  згідно з перехідною таблицею перенесення залишків з рахунків для обліку дисконту (премії) за наданими кредитами/залученими депозитами, короткострокових, довгострокових, прострочених кредитів/депозитів, прострочених нарахованих доходів/витрат за кредитами/депозитами;

- протягом періоду з 18 до 24 грудня 2017 року (включно) банки мають перенести залишки з рахунків згідно з перехідною таблицею перенесення залишків за рахунками сформованих резервів за активними операціями.

 

Довідково

Загалом впровадження МСФЗ розпочалося в Національному банку України ще з 1998 року.

Саме тоді українські банки та Національний банк запровадили МСФЗ, почавши з основних принципів: нарахування доходів і витрат, безперервність діяльності, превалювання економічної суті над юридичною формою у звітності та ін.

З 2012 року банки мають складати, подавати та оприлюднювати фінансову звітність згідно з МСФЗ.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Облік та звітність/Міжнародні стандарти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Міжнародні стандарти»