• Посилання скопійовано

Працівника призвано на навчальні військові збори: як діяти бухгалтеру?

АППУ розяснила, як діяти бухгалтеру у разі призову працівника на навчальні військові збори, а також, які податки при цьому сплачувати

Працівника призвано на навчальні військові збори: як діяти бухгалтеру?

Призив на навчальні збори відібраних кандидатів, за винятком випадків, коли громадянин України виступає добровольцем, здійснюється шляхом направлення повістки встановленого зразка із зазначенням дати прибуття до військкомату

1. Кадрові питання

Якщо кандидат для призову на навчальні збори є військовозобов'язаним та затверджений і внесений до списку військовозобов'язаних, призваних для проходження навчальних зборів, то на першому етапі документального оформлення надається наказ про звільнення співробітника від роботи на час проходження навчальних військових зборів на підставі повістки районного (міського) військового комісаріату.

У разі, якщо працівник перебуває у відпустці, згідно п. 10 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів, затвердженої наказом  Міноборони, від 12.03.07 р. № 80, щорічна і додаткова відпустки підлягають перенесенню на інший період або продовженню у разі призову військовозобов'язаного на навчальні збори в цей час.

У кадрових документах, а саме табелі обліку робочого часу така відсутність співробітника на роботі відмічається як ІН (код 22), тобто „інше“ невідпрацьований час, передбачений законодавством (військові збори).

Підтвердженням відсутності військовозобов’язаного і участі його в зборах є військовий квиток, в якому зазначається тривалість зборів, та засвідчується печаткою військової частини, який він повинен подати у кадрову службу підприємства.

2. Соціальні гарантії

Згідно ст. 29 Закону від 25.03.92 р. № 2232-XII „Про військовий обов'язок і військову службу“ за призваними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності.

Розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу перебування на зборах здійснюється відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують виклику на збори.

Зверніть увагу! З 02.09.2014 р. військовозобов'язаним, які на день призову на збори не працюють, за весь період зборів, ураховуючи час проїзду до місця їх проведення і назад, за їх заявами про те, що вони на день призову на збори не працюють, виплачується грошове забезпечення виходячи з розрахунку однієї мінімальної заробітної плати на місяць.

Зауважимо, що на відміну від мобілізованих працівників, для працівників, яких призвано на військові збори Кабміном є розроблені нормативні документи щодо їх грошового забезпечення та порядку їх відшкодування з бюджету. Такими документами є постанова Кабміну КМУ від 23.11.06 р. № 1644 Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів  та вищезгадана Інструкція № 80. Вони звісно полегшують роботу бухгалтера, так як він має правову підставу для відображення таких операцій в обліку.  

3. З 2.09.2014 відшкодовується навіть ЄСВ!

Підприємства, установи та організації для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов'язаним, призваним на збори, подають до районного військового комісаріату, у якому перебувають на обліку військовозобов'язані, рахунки, котрі акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають всі витрати, пов'язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі і єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) (п.12. Інструкції № 80).

4. Податки

ПДФО

Що стосується ПДФО, то відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ з’явився новий підпункт "и", яким до неоподатковуваних доходів віднесені компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

ЄСВ

Також в п. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ внесено зміни, якими визначено, що ЄСВ не нараховується на виплати, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

І ось тут необхідно звернути увагу на наступні два моменти:

1. Звільнення від ПДФО та ЄСВ дісталося тільки середньому  заробітку у разі призову на службу у зв'язку з мобілізацією. У разі призову на навчальні збори жодного звільнення від ПДФО та ЄСВ немає.

2. Звільнення від ПДФО та ЄСВ стосується тільки середнього заробітку, який буде компенсуватися з бюджету. Тому якщо роботодавець не звертатиметься за компенсацією, податкове та соціальне законодавство не звільняє нарахований середній заробіток від оподаткування ПДФО та ЄСВ.

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»