• Посилання скопійовано

Як здійснюється організація бухгалтерської служби бюджетної установи?

Якщо приватні підприємства мають право самостійно обирати варіанти організації роботи бухгалтерської служби з наведених у Законі про бухоблік, то бюджетні установи повинні керуватись нормами Бюджетного кодексу та постанов КМУ. Як саме, дізнаємось з листа Держказначейства

Як здійснюється організація бухгалтерської служби бюджетної установи?

Державна казначейська служба у листі від 25.04.2018 р. №16-09/436-6871 надала роз’яснення, якими законодавчими актами слід користуватись при організації роботи бухгалтерської служби бюджетної установи.

Казначейство нагадало що бюджетними установами є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок, відповідно, державного бюджету чи місцевого бюджету.  Бюджетні установи при організації бухгалтерського обліку повинні керуватися положеннями Бюджетного кодексу та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі і на виконання його вимог.

Зокрема, завдання та функціональні обов'язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах - головного бухгалтера визначаються КМУ. Тому постановою КМУ від 26.01.2011 р. №59 було затверджено Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи.

Вид бухгалтерської служби як самостійного структурного підрозділу залежить від обсягу, характеру та складності бухгалтерської роботи, зокрема це може бути:

  • департамент;
  • управління;
  • відділ;
  • сектор

Окрім цього бюджетна установа може не мати самостійного структурного підрозділу, в такому випадку обов’язки бухгалтерської служби може виконувати:

  • або спеціаліст, за умови введення відповідної посади;
  • або централізована бухгалтерія бюджетної установи, якій підпорядковані інші бюджетні установи.

Читайте також: Підвищений розмір добових на відрядження бюджетників у 2017 році: з якої дати застосовувати? 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»