• Посилання скопійовано

Cтроки зберігання первинних документів – нагадування від ДФСУ

Податківці знову нагадали, до яких нормативних документів можуть звертатись суб’єкти господарювання для визначення строку зберігання їх первинних документів та звітів

Cтроки зберігання первинних документів – нагадування від ДФСУ

ДФСУ в індивідуальній консультації від 02.11.2018 р. №4662/ІПК/16-31-12-04-23 зазначила, що термін для зберігання документів бухгалтерського обліку та звітності визначається окремо для кожного виду документа. Хоча мінімальні строки зберігання первинних документів встановлено Переліком №578/5 з урахуванням вимог п. 44.3 ПКУ. Отже, податкові та цивільні правила зберігання документації в цьому випадку треба застосовувати разом!

Згідно з п. 44.3 ПКУ передбачено, що платники податків зобов'язані забезпечити зберігання документів, визначених п. 44.1 ПКУ, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом не менш як:

  • 1095 днів;
  • 2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до ст. 39 ПКУ.

Такий строк розраховується з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання - з передбаченого ПКУ граничного терміну подання такої звітності.

Окремі строки встановлено до документів, які пов'язані з предметом перевірки, проведенням процедури адміністративного оскарження, прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення або судового розгляду. Такі документи повинні зберігатися до закінчення перевірки та передбаченого законом строку оскарження прийнятих за її результатами рішень та/або вирішення справи судом, але не менше строків, які було зазначено вище.

Окрім цього, Перелік №578/5 є нормативно-правовим актом, призначеним для використання всіма організаціями при визначенні строків зберігання документів, їх відборі на постійне та тривале (понад 10 років) зберігання або для знищення.

Зокрема, пп. 4.2 п. 4 "Бухгалтерський облік та звітність" розділу I Переліку №578/5 встановлено різні терміни зберігання первинних документів в розрізі типових документів, які створюються на підприємстві із зазначенням строків їх зберігання.

Строки зберігання документів, визначені у цьому Переліку, є мінімальними, їх не можна скорочувати. Проте допускається і продовження таких строків у випадках, якщо ця потреба спричинена специфічними особливостями роботи конкретної організації.

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»