• Посилання скопійовано

Зазначення кодів водного об’єкту у додатку 5 до декларації рентної плати - на прикладі від ДФСУ

Податківці надали методичні рекомендації щодо заповнення реквізитів розрахунку з рентної плати за спеціальне використання води (додаток 5 до декларації з рентної плати)

Зазначення кодів водного об’єкту у додатку 5 до декларації рентної плати - на прикладі від ДФСУ

Хто заповнює Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води (додаток 5 до декларації)

ДФСУ у листі від від 03.05.2017  р. №11017/7/99-99-12-02-03-17 нагадує, що Розрахунок заповнюється платниками рентної плати за спеціальне використання води, які використовують обсяги води, отримані шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні користувачі), та використовують воду для потреб рибництва.

 

Нюанси зазначення кодів водного об’єкту у Розрахунку

Заповнення рядка 6 Розрахунку платниками здійснюється із застосуванням Кодифікації водних об’єктів за типом водного об’єкта та напрямом використання води згідно з розділом ІХ ПКУ відповідно до додатка 16 до Декларації.

При цьому при декларуванні податкових зобов’язань з рентної плати для кожного типу водного об’єкта, зазначеного у рядку 6 Розрахунку, відповідно до додатка 16 до Декларації складається окремий Розрахунок.

Платники, які видобувають та/або споживають обсяги води з водних об’єктів, що віднесено до водних об’єктів загальнодержавного значення, у рядку 6 Розрахунку зазначають код:

«1.1.1» – для поверхневих водних об’єктів;

«1.1.3» – для підземних водних об’єктів.

Платники, які видобувають та/або споживають обсяги води з водних об’єктів, що віднесено до водних об’єктів місцевого значення, у рядку 6 Розрахунку зазначають код:

«1.2.1» – для поверхневих водних об’єктів;

«1.2.3» – для підземних водних об’єктів.

Платники, які видобувають та/або споживають обсяги води зі змішаних джерел водопостачання, які формуюються (наповнюються) як з поверхневих, так і підземних водних об’єктів, що віднесено до водних об’єктів загальнодержавного значення (далі – змішані джерела водопостачання загальнодержавного значення), а також провадять або не провадять господарську діяльність з транспортування та/або постачання обсягів таких вод зі змішаних джерел водопостачання загальнодержавного значення споживачам, складають стільки Розрахунків до Декларації, скільки водних об’єктів входять до складу таких змішаних джерел із зазначенням у рядку 6 кодів:

«1.1.2» – у частині обсягів води, що визначаються як частка поверхневих вод у загальному обсязі спожитих вод зі змішаних джерел водопостачання загальнодержавного значення, величина якої визначається у технічній документації первинного водокористувача;

«1.1.4» – у частині обсягів води, що визначаються як частка підземних вод у загальному обсязі спожитих вод зі змішаних джерел водопостачання загальнодержавного значення, величина якої визначається у технічній документації первинного водокористувача.

Для аналогічного випадку у разі використання платниками води зі змішаних джерел водопостачання, які формуюються (наповнюються) як з поверхневих, так і підземних водних об’єктів, що віднесено до водних об’єктів місцевого значення у рядку 6 Розрахунку зазначаються коди «1.2.2» та «1.2.4» відповідно.

Платники, які використовують воду загальнодержавного значення, яка входить до складу напоїв, у рядку 6 Розрахунку зазначають код водного об’єкта:

«2.1.1» – у разі використання води виключно з поверхневих водних об’єктів;

«2.1.3» – у разі використання води виключно з підземних водних об’єктів;

«2.1.2» – у разі використання води з поверхневих водних об’єктів, з яких формуються змішані джерела водопостачання;

«2.1.4» – у разі використання води з підземних водних об’єктів, з яких формуються змішані джерела водопостачання.

Для аналогічного випадку, якщо використання водокористувачами води, яка входить до складу напоїв, з водних об’єктів місцевого значення застосовуються коди водних об’єктів «2.2.1», «2.2.3», «2.2.2» та «2.2.4» відповідно.

 

Приклад. Комунальне підприємство повідомило, що водні ресурси, з яких формуються змішані джерела водопостачання загальнодержавного значення для цілей центрального водопостачання, визначаються у такому відсотковому співвідношенні:

підземні води – 1,58%,

басейн річки Сіверський Донець – 76,48%,

басейн річки Дніпро (канал Дніпро-Донбас) – 21,94%.

Таким чином, платник рентної плати, який використовує воду з центрального водопостачання, за звітний (податковий) період подає Декларацію та три Розрахунки до неї, у яких у рядку 6 Розрахунку зазначає коди:

  • підземні води – «1.1.4»,
  • басейн річки Сіверський Донець – «1.1.2»,
  • басейн річки Дніпро (канал Дніпро-Донбас) – «1.1.2».

При цьому об’єкт оподаткування рентної плати за кожним типом водного об’єкта обчислюється із урахуванням відсоткового співвідношення та відповідної ставки рентної плати, визначеної відповідно до п. 255.5 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»