• Посилання скопійовано

Підписання аудиторської реформи затримується

У Верховній Раді зареєстровано проект Постанови №6016-д-П "Про скасування рішення Верховної Ради України від 21 грудня 2017 року про прийняття в цілому проекту Закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність"

Підписання аудиторської реформи затримується

Нагадаємо, що 21 грудня на засіданні Верховної Ради прийнято Закон "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" (законопроект №6016-д).  Цим документом визначено правові засади аудиту фінансової звітності, здійснення аудиторської діяльності в Україні та врегульовано відносини, що виникають при її здійсненні. Заплановано, що закон набере чинності з 1 січня 2018 року та буде введений в дію з 1 жовтня 2018 року, крім підпункту 1 пункту 9 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, який набирає чинності через 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом. Про це ми повідомляли тут>>

Проте знову ж таки виникає затримка з підписанням цього законопроекту Головою ВРУ та Президентом. Адже 21 грудня колектив нардепів ( В. Галасюк, О. Кужель та ін.) зареєстрували у Верховній Раді проект Постанови №6016-д-П "Про скасування рішення Верховної Ради України від 21 грудня 2017 року про прийняття в цілому проекту Закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність". 

 

Чому виникла така ініціатива?

На думку авторів постанови, рішення про ухвалення законопроекту №6016-д було прийняте з грубим порушенням вимог Конституції та Регламенту ВРУ щодо процедури  законотворчої  діяльності.

Зокрема, при голосуванні були виявленні випадки не персонального голосування. А саме, ряд народних депутатів  фізично не були присутні у залі, так само як і не були зареєстровані у Верховній Раді.  

Також порушено законодавчу процедуру прийняття законопроектів, передбачену ст. 50 Регламенту.

 

Що далі?

Відповідно до ч. 1 ст. 48 Регламенту ВРУ,  рішення Верховної Ради можуть бути скасовані Верховною Радою до підписання відповідного акту Верховної Ради Головою Верховної Ради України.

Згідно з п. 3 ст. 130 Регламенту, у разі виявлення порушень законодавчої процедури, передбаченої цим Регламентом, наслідком чого може бути скасування результатів голосування, народний депутат у дводенний строк може письмово звернутися до Голови ВРУ з обґрунтованою пропозицією про внесення уточнень до прийнятого закону. У цьому разі Голова ВРУ не підписує закон без розгляду зазначених пропозицій Верховною Радою у порядку, передбаченому цим Регламентом.

Згідно з графіком пленарних засідань,  наступне пленарне засідання відбудеться 16 січня 2018 року, на якому й зможуть розглянути цей проект Постанови.

Лише після розгляду проекту цієї Постанови  Голова ВРУ зможе підписати законопроект та відправити його на підпис Президенту. Петро Порошенко, своєю чергою, матиме 15 днів на підписання Закону.

Стежимо за подальшим розвитком подій та обов'язково повідомимо про усі подробиці.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»