• Посилання скопійовано

Складаєте фінзвітність за МСФЗ? Як подавати проміжну її форму

Податківці та фахівці Мінфіну розглянули питання щодо складу проміжної фінансової звітності підприємств при застосуванні МСФЗ

Складаєте фінзвітність за МСФЗ? Як подавати проміжну її форму

Фахівці Мінфіну у листі від 23.08.2018 р. №35210-07-10/22399 зупинилися на нормах статті 12-1 Закону № 996. За нею підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається КМУ, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за МСФЗ.

А згідно з Законом №996 МСФЗ - це прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності.

За роз’ясненням Мінфіну, підприємство при застосовуванні МСФЗ має дотримуватись їх вимог, в т.ч. МСБО 34 "Проміжна фінансова звітність". За ним проміжна фінансова звітність - це фінансовий звіт, що складається або з повного комплекту фінансової звітності за МСБО 1 або з комплекту стислої фінансової звітності за проміжний період. Що входить у склад стислої фінзвітності, Мінфін не зазначив.

А от податківці у своєму листі від 22.08.2018 p. № 27209/6/99-99-15-02-01-15 ще й деталізували, з яких звітів складається проміжний фінзвіт за МСБО 34. 

Згідно з положеннями МСБО 34 проміжний фінансовий звіт має включати, як мінімум, такі компоненти:

  • стислий звіт про фінансовий стан; 
  • стислий звіт або стислі звіти про прибуток або збиток та інший сукупний дохід; 
  • стислий звіт про зміни у власному капіталі;
  • стислий звіт про рух грошових коштів; 
  • деякі пояснювальні примітки.

Також податківці у листі нагадали про правила проставлення позначок щодо фінзвітності у декларації з податку на прибуток. Зокрема, платником проставляється позначка у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінансової звітності, поданої з декларацією.

А підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка "+" у формі декларації у клітинці "Ф312" таблиці "Наявність додатків".

Тож підприємствам при складанні фінзвітності за МСФЗ при поданні квартальної декларації з прибутку слід подавати  проміжну фінзвітність у складі форм за МСБО 34. Інакше податківці будуть вважати декларацію поданою не в повному обсязі. А це призведе до її неприйняття.

Зверніть увагу! Подавати баланс і звіт про фінрезультати у складі проміжної звітності дозволено тільки підприємствам, які складають фінзвітність за НП(С)БО. Це встановлено п. 2 Порядку № 419 на Н(П)СБО 1 та 2. Про це ми писали тут та тут.  

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»