• Посилання скопійовано

На яку суму аудитор може застрахувати відповідальність?

Аудиторська Палата України роз'яснила, що мінімальний розмір страхової суми встановлено не для всіх суб'єктів аудиторської діяльності, а лише для тих хто здійснює обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес

На яку суму аудитор може застрахувати відповідальність?

Згідно зі ст. 43 Закону №2258 суб'єкт аудиторської діяльності, який провадить обов'язковий аудит фінансової звітності, зобов'язаний мати чинний договір страхування цивільно-правової відповідальності суб'єкта аудиторської діяльності перед третіми особами.

Такий договір має бути укладений відповідно до типової форми договору страхування, затвердженої Нацкомфінпослуг за погодженням з Органом суспільного нагляду за аудиторською діяльністю.

При цьому Аудиторська Палата України у листі від 02.10.2018 р. №01-01-21/7 звертає увагу, що мінімальний розмір страхової суми, який зазначено у ст. 43 Закону №2258, визначено тільки для суб'єктів аудиторської діяльності, які проводять обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Для інших суб'єктів аудиторської діяльності, які провадять обов'язковий аудит, зазначені вимоги не встановлені. Таким чином, типова форма договору страхування має містити можливість обрати розмір страхової суми, якщо суб'єкт господарської діяльності не здійснює обов'язковий аудит підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Відповідно до цього, можна зробити висновок: якщо суб'єкт аудиторської діяльності не провадить обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, такий суб'єкт господарювання може здійснювати страхування відповідальності на суму меншу за 10% від суми отриманої винагороди (в тому числі і менше 10 млн. грн).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»