• Посилання скопійовано

Декларація «єдинника» IV групи: коли, як та куди подавати?

До 20 лютого 2020 року сільгосптоваровиробники, які бажають перебувати в поточному році на ЄП групи 4, мають подати податкову звітність. Про особливості її подання та заповнення поговоримо далі

Декларація «єдинника» IV групи: коли, як та куди подавати?

Проблеми строку

Про строк до 20 лютого (тобто останній день подання — 19 лютого) сказано в пп. 298.8.1 ПКУ.

Не пізніше 20 лютого (останній день подання — 20 лютого) — пишуть у пп. 295.9.1 ПКУ.

 

То коли останній день подання — 19 чи 20 лютого?

Ми не чули, щоби на практиці були проблеми в разі подання 20-го1. Але береженого Бог береже. Для уникнення непорозумінь орієнтуйтеся, будь ласка, на 19-те.

Також нагадуємо про норму пп. 4.1.4 ПКУ, якою встановлено презумпцію правомірності рішень платника податку, зокрема у разі якщо норми закону припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків.

Склад податкової звітності платника ЄП групи 4 — юрособи

Відповідно до пп. 298.8.1 ПКУ податкову звітність з ЄП групи 4 потрібно подавати одночасно за двома адресами:

1) податковій за місцезнаходженням платника (місцем перебування на податковому обліку) — загальну декларацію;

2) податковій за місцем розташування земельних ділянок — звітну декларацію.

Причому якщо земельні ділянки розташовані за місцезнаходженням платника, він подає два комплекти звітності до однієї податкової — загальну та звітну. Про це каже і податкова, відповідаючи на питання в ЗIР, підкатегорія 108.02.052.

1 До речі, у 2019 році самі податківці зазначали, що останній день подання цієї звітності — 20 лютого.

2 Запитання: «Яку податкову декларацію платника ЄП четвертої групи потрібно подати ЮО — сільськогосподарському товаровиробнику, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності та/або користуванні такого сільськогосподарського виробника, у тому числі на умовах оренди, розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника податку?».

Місцезнаходження визначається кодом КОАТУУ. Тому, якщо сільгосптоваровиробник має земельні ділянки на території чотирьох КОАТУУ, а на податковому обліку перебуває на території з іншим КОАТУУ, йому доведеться складати п'ять комплектів звітності, подаючи чотири за місцезнаходженням земельних ділянок і один — за місцем податкового обліку.

Перелік звітності наведено в пп. 298.8.1 ПКУ. Її форми затверджено Наказом №578 (декларацію і відомості) і Наказом №772 (розрахунок частки).

Звітність, яка подається податковій за місцем перебування сільгосптоваровиробника на податковому обліку

1. Загальна декларація на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП, та/або земель водного фонду. На підставі загальної декларації податкова здійснює реєстрацію платником ЄП1. Тому загальна декларація — це ключовий елемент звітності платника ЄП групи 4.

1 Див. виноску 2.

2. Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок.

3. Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

 

Звітність, яка подається податковій за місцем розташування земельних ділянок

1. Звітна декларація на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки. Фактично звітна декларація подається не за кожною ділянкою, а за масивом ділянок, розташованих на території з окремим КОАТУУ.

2. Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок.

3. Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Стосовно подання з деклараціями Відомостей (довідок) і Розрахунку частки

У пп. 298.8.1 ПКУ зазначено, що ці форми звітності можна подавати разом із загальною декларацією та/або зі звітною. Тобто, подавши із загальною, можна не подавати зі звітною. Або, подавши зі звітною, можна не подавати із загальною. Щоправда, на практиці з цим подеколи виникають проблеми. Тож для уникнення непорозумінь радимо подавати ці форми як із загальною, так і зі звітною декларацією.

Зверніть увагу!

Якщо платник, який перебував на сплаті ЄП групи 4 минулого року, не подасть чи подасть невчасно звітність для підтвердження перебування на цьому податку в поточному році, його реєстрація платником ЄП групи 4 може бути анульована за рішенням податкового органу (див. пп. 5 п. 299.10 ПКУ).

Візьміть до уваги, що Розрахунок частки складається однаково як до загальної, так і до звітної декларації. А от Відомості (довідки), які подаються із загальною декларацією, мають інший порядок складання, аніж Відомості до звітної. Про це скажемо далі.

 

Склад податкової звітності платників ЄП групи 4 — фермерів-ФОПів

Також визначено пп. 298.8.1 ПКУ. Вони подають до податкової за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку):

  • загальну податкову декларацію з ЄП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП;
  • Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок.

Таким чином, Розрахунку частки фермери-ФОПи не подають. Це і зрозуміло, тому що вони використовують зовсім інші критерії для можливості перебування на ЄП групи 4, які наведені в пп. 14.1.235 і пп. «б» п. 4 п. 291.4 ПКУ. А частки сільгосптоваровиробництва в розмірі 75% вони дотримуватися не повинні, тому що критерій частки діє тільки стосовно юридичних осіб.

Особливості заповнення, подання декларацій та довідки фермерами-ФОПами такі самі, як і юрособами.

 

Особливості складання Відомостей (довідки)

Загальні моменти

У Відомостях (довідці) зазначаються дані про кожен документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю) (пп. 298.8.1 ПКУ). Окрім того, обчислюється ЄП станом на 1 січня поточного року (пп. 295.9.1 ПКУ). З урахуванням того, що відповідно до ст. 125 Земельного кодексу право власності та користування виникає з моменту держреєстрації прав, виходить, що до Відомостей треба заносити ті земельні ділянки, які використовуються у сільгосптоваровиробництві та за якими відповідне право зареєстровано станом на 1 січня поточного року.

Тобто, якщо сільгосптоваровиробник станом на 1 січня поточного року має у власності та/або користуванні 200 земельних ділянок на території з одним КОАТУУ, які використовує у сільгосптоваровиробництві і право за якими зареєстроване, Відомості матимуть 200 рядків за цими ділянками.

Якщо ж станом на 1 січня поточного року сільгосптоваровиробник використовує ділянки, за якими право не зареєстроване, або має укладені договори, приміром оренди, за якими ще не зареєстровано право оренди, включати такі ділянки до Відомостей немає підстав. Така можливість настане тільки після держреєстрації права власності чи користування.

Відповідаючи на питання в ЗIР, підкатегорія 108.02.05  (запитання: «Які податкові декларації необхідно подати платнику ЄП четвертої групи у разі зміни протягом року площ сільськогосподарських угідь або земель водного фонду у зв'язку з набуттям (втратою) на них права власності або користування, а також у разі самостійного виправлення помилок та які відмітки зазначаються у рядку 1 загальної частини нової або уточнюючої загальної податкової декларації?») податкова наголосила, що за ділянками, за якими протягом року набуто чи втрачено право власності або користування, платник має подати уточнюючу декларацію протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним податковим кварталом, в якому набуто право. Те саме читаємо в пп. 295.9.5 ПКУ.

Якщо платник ЄП групи 4 надає в оренду іншому платнику ЄП групи 4 сільгоспугіддя та/або землі водного фонду, він враховує такі ділянки в своїй звітності з ЄП групи 4 (див. пп. 295.9.6 ПКУ). Звідси випливає, що, якщо ділянки надаються в оренду неплатнику ЄП групи 4, їх не відображають у звітності з ЄП групи 4 (у декларації, у Відомостях). Те саме читаємо у відповіді податкової на запитання, розміщене в ЗIР, підкатегорія 108.02.05 (запитання: «Чи включаються до декларації платника ЄП четвертої групи (орендодавця) площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що надаються таким платником в оренду (суборенду)?»), але натомість за такі земельні ділянки сплачується земельний податок на загальних умовах — див. пп. 4 п. 297.1 ПКУ. Про це говорять і податківці у вищезгаданій відповіді.

 

Заповнення окремих рядків Відомостей, що додаються до звітної декларації

Шапка Відомостей.

Порядковий номер, що відповідає рядку 1.1.Т. Зазначається номер декларації, до якої додаються Відомості.

Додаток №. Якщо до декларації додається один примірник Відомостей, тут ставлять «1», якщо дві, то одна з них — «1», друга — «2». I так далі.

Тут же ставлять «Х» навпроти виду декларації, до якої додаються Відомості. Якщо це звітна декларація, «Х» ставлять у клітинці поряд з назвою «Звітної».

Таблиця Відомостей.

Категорія земельних ділянок (гр. 2). У Відомостях передбачено окремі рядки для ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень і земель водного фонду.

Документи на право власності або користування (гр. 3 — гр 5). У графі 3 — номер документа на право користування, наприклад договору оренди тощо. Якщо номера немає, пишуть «б/н). Графа 4 — дата документа з графи 3. До графи 5 записують серію та номер документа, що підтверджує право власності (для держакта). Якщо це витяг з держреєстру — пишуть номер витягу.

Державна реєстрація. Гр. 6 — дата реєстрації у форматі (дд.мм.рррр). Гр. 7 — номер запису в реєстрі. Не сплутайте! Записуйте сюди дату і номер реєстрації відповідного права, а не дату і номер витягу з реєстру. Це різні дати і номери.

Кадастровий номер земельної ділянки (гр. 8). Записують тільки у разі його наявності. Якщо номера немає, це поле залишають порожнім.

Місце розташування земельних ділянок. У графі 9 записують код регіону. У відповіді на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.05 (запитання: «Як заповнюється колонка 9 «код регіону» додатка до податкової декларації платника ЄП четвертої групи?»), податкова наводить такі коди регіонів України (областей): 02 — Вінницька, 03 — Волинська, 04 — Дніпропетровська, 05 — Донецька, 06 — Житомирська, 07 — Закарпатська, 08 — Запорізька, 09 — Iвано-Франківська, 10 — Київська, 11 — Кіровоградська, 12 — Луганська, 13 — Львівська, 14 — Миколаївська, 15 — Одеська, 16 — Полтавська, 17 — Рівненська, 18 — Сумська, 19 — Тернопільська, 20 — Харківська, 21 — Херсонська, 22 — Хмельницька, 23 — Черкаська, 24 — Чернівецька, 25 — Чернігівська, 26 — м. Київ.

До графи 10 записують код КОАТУУ за місцем розташування ділянок.

Площа земельної ділянки. Визначається у гектарах, з чотирма десятковими знаками після коми.

 

Особливості заповнення Відомостей, що додаються до загальної декларації

Рекомендації стосовно заповнення таких Відомостей податкова надає, відповідаючи на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.05.

Якщо коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ однакові, то рядки 1.1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.4.1 та 2.1 Відомостей можуть заповнюватись одним рядком за одним КОАТУУ за земельними ділянками з однаковою НГО.

Якщо у межах одного КОАТУУ земельні ділянки мають різну НГО, то кількість рядків має бути збільшена з метою відображення у розрахунковій частині декларації.

Якщо у межах одного КОАТУУ кілька земельних ділянок, колонки 3 — 8 Відомостей не заповнюють.

 

Особливості заповнення декларації

Шапка декларації

1.1.Т. Порядковий номер за рік. У виносці до цього рядка зазначено, що тут пишуть номер послідовно наростаючим числом від кількості поданих відповідних декларацій. Відповідаючи на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.05 (запитання: «Як заповнюється графа 1.1.Т «Порядковий номер за рік» податкової декларації платника ЄП четвертої групи?»), податкова уточнила, що нумерація проводиться окремо за типом декларацій («Загальна», «Нова загальна», «Уточнююча загальна», «Звітна», «Нова звітна» чи інша декларація. При цьому декларація з типом «Загальна» подається один раз, у графі 1.1.Т «Порядковий номер за рік» декларації за типом «Загальна» проставляють «1».

Якщо на початку року поряд із загальною подається, приміром, дві звітні декларації, одна з них буде з номером «1», а друга з номером «2».

Тип декларації. Ставимо «Х» навпроти назви відповідної декларації.

За ____ рік. Подаючи декларацію за 2020 рік, ставимо в цьому рядку «2020».

Всю іншу інформацію в шапці заповнюємо в загальному порядку (найменування платника, код за ЄДРПОУ тощо).

Код органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок) за КОАТУУ. Тобто у звітних деклараціях зазначають код за КОАТУУ місцерозташування ділянок. Але в загальній декларації проставляють код органу місцевого самоврядування за основним місцем обліку платника.

 

Таблиця декларації

Як і у випадку з заповненням Відомостей (довідки), в декларації виділені окремі рядки для різних категорій земель: ріллі (ряд. 1.1), сіножаті (1.2), пасовища (1.3), багаторічні насадження (1.4) і землі водного фонду (2). У виносці до цих рядків категорій земель сказано, що інформація стосовно кожної категорії заповнюється одним рядком щодо всіх земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. Але у разі наявності земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ з різною НГО кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 збільшують.

Наприклад, якщо за одним КОАТУУ є ділянки ріллі з п'ятьма різними НГО, потрібно буде заповнити 5 рядків 1.1.

Якщо будуть ділянки ріллі за двома КОАТУУ (за кожним таким КОАТУУ складають дві звітні декларації), за першим дві різні НГО, за другим чотири різні НГО, в загальній декларації потрібно буде заповнити 6 рядків 1.1. Причому в першій звітній декларації буде два рядки 1.1, у другій звітній — 4 рядки 1.1.

Площа земельної ділянки (ряд. 3). Визначається у гектарах, з чотирма десятковими знаками після коми. Як сказано у виносці до цього рядка, площа має дорівнювати показникам рядків 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 графи 11 додатка (Відомостей) до цієї декларації. Але це за умови якщо Відомості подаються з цією декларацією. Якщо не подаються, то варто дивитися на відповідні рядки Відомостей, що подаються з іншою декларацією. Наприклад, якщо подаються дві звітні декларації з Відомостями до кожної і одна загальна без Відомостей, то площа в загальній декларації має відповідати площі, наведеній в двох звітних деклараціях. А, своєю чергою, наведені в звітних деклараціях площі мають відповідати площам, наведеним у додатках (Відомостях) до них.

НГО одиниці площі земельної ділянки (гр. 4). Базою оподаткування ЄП групи 4 є НГО 1 га сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ст. 289 ПКУ (п. 292-1.2 ПКУ). Разом з тим, відповідно до п. 5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, для потреб нарахування ЄП групи 4 коефіцієнт індексації за 2015 та 2017 — 2023 роки дорівнює 1.

До речі, з 01.01.2019 р. набрала чинності техдокументація із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Тому, якщо дані такої оцінки стосовно ділянок, які використовує сільгосптоваровиробник, внесено до Держгеокадастру, треба використовувати такі дані для заповнення гр. 4 декларації. Причому станом на 01.01.2020 р. така оцінка не змінилася і вона не підлягає індексації, тому що коефіцієнт індексації, як ми сказали вище, дорівнює 1.

Якщо сільгосптоваровиробник використовує неоцінені ділянки, доречно скористатися Довідником НГО станом на 01.01.2020 р., опублікованим на сайті Держгеокадастру. Цей самий Довідник розмістила на своєму сайті і податкова. В Довіднику наведена НГО 1 га в розрізі областей і видів угідь.

Поряд з цим за окремими ділянками у Держгеокадастрі можуть міститися дані не про загальнонаціональну (всеукраїнську) НГО, а про оцінку, виконану раніше. Відповідаючи на подібне запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.02 (запитання: «Які коефіцієнти індексації застосовуються до нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь або водного фонду у 2019 році з метою обчислення суми ЄП ЮО — платниками ЄП четвертої групи?»), податкова сказала, що потрібно використовувати оцінку, яка міститься у Держгеокадастрі. Причому вона повинна індексуватися у загальному порядку на кумулятивну величину річних коефіцієнтів індексації, які були затвердженими у визначеному законодавством порядку з дати виконання такої оцінки. Коефіцієнти індексації наведено на сайті Держгеокадастру land.gov.ua.

Наприклад, якщо в Держгеокадастрі наведена оцінка земельної ділянки сільгосппризначення, виконана в 2014 році, потрібно застосувати кумулятивний коефіцієнт індексації за період з 2014 р. до 2019 р. За цей період коефіцієнти індексації становили: 2014 — 1,249; 2015 — 1,2; з 2016 р. до 2019 р. — 1. Таким чином, для складання звітності за 2020 рік до НГО, виконаної в 2014 році, застосовують кумулятивний коефіцієнт індексації 1,4988 (1,249 х 1,2 х 1 х 1 х 1 х 1).

З наведеного випливає: перше, що має зробити сільгосптоваровиробник для складання звітності з ЄП групи 4, — отримати витяг з техдокументації про НГО ділянок станом на 01.01.2020 р. Для отримання витягів треба звернутися до ЦНАПу.

Чи можна брати НГО з довідника?

Визначення НГО щороку викликає складнощі. Найпростіше скласти декларацію, використовуючи НГО, наведене у Довіднику, про який ми сказали вище. Тож рекомендуємо почекати до граничної дати подання звітності. Можливо, податкова видасть якість роз'яснення з цього питання і дозволить (чи не дозволить) використовувати НГО з Довідника.

Базою оподаткування ЄП групи 4 для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) є НГО ріллі в АРК або в області, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного за станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ (п. 292-1.2 ПКУ).

Всі ці показники наведено в додатку 1 до Порядку №262 (Порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, затверджений наказом Мінагрополітики від 23.05.2017 р. №262). Або те саме можна подивитися в колонці «Рілля» Довідника НГО, посилання на який наведено вище.

Ставка податку (гр. 5). Ставки встановлено п. 293.9 ПКУ. Вони залишилися такими самими, як і минулого року.

Річна сума податку (гр. 6). Перемножуємо площу (гр. 3) на НГО (гр. 4) і на ставку (гр. 5).

Розподіл річної суми за кварталами (гр. 7 — гр. 10). 10% річної суми (значення в гр. 6 х 10%) записуємо в гр. 7 (I квартал) і гр. 8 (II квартал). 50% річної суми (значення в гр. 6 х 50%) — в гр. 9 (III квартал). 30% річної суми (значення в гр. 6 х 30%) — в гр. 10. Подібний відсоток розподілу передбачено пп. 295.9.2 ПКУ.

Нараховано на 2020 рік, усього. Загальна сума нарахованого податку підсумовується в рядку 3 за графами від 6 до 10.

До декларації додаються. Ставимо «Х» наприкінці декларації навпроти додатків, які додаються до декларації — Відомості про наявність земельних ділянок та/або Розрахунок частки.

Реєстрація платником ЄП групи 4

Відповідно до п. 299.1 ПКУ реєстрація платником ЄП здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників ЄП. Дані реєстру доступні на порталі відкритих даних data.gov.ua.

Платник ЄП групи 4 може отримати витяг з реєстру (див. п. 299.9 ПКУ). Для цього він подає податковій відповідний запит, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308. Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту.

 

Особливості заповнення Розрахунку частки

Нагадаємо: Розрахунок частки заповнюють тільки сільгосптоваровиробники, які є юридичними особами.

Джерелом інформації при складанні Розрахунку частки є дані бухобліку. Так пише податкова, відповідаючи на запитання в ЗIР, підкатегорія 108.02.01 (запитання: «На підставі яких даних ЮО заповнюється розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва?»). Отже, для розрахунку частки для звітності за 2020 рік використовують субрахунки за отриманими доходами в 2019 році. Тому в назві Розрахунку пишуть, що він за 2019 рік.

Сума отриманого доходу від реалізації сільгосппродукції власного виробництва і продуктів її переробки (ряд. 1). Сума рядків з 1.1 до 1.8. Зазначається без ПДВ.

Доходи від реалізації відповідної сільгосппродукції (ряд. 1.1 — 1.8). У назві кожного рядка написано, доходи від реалізації якої продукції повинні в ньому відображатися:

  • 1.1 — рослинництва;
  • 1.2 — тваринництва і птахівництва;
  • 1.3 — рибництва;
  • 1.4 — переробки продукції рослинництва і рибництва;
  • 1.5 — переробки продукції рослинництва на закритому ґрунті;
  • 1.6 — переробки продукції тваринництва і птахівництва;
  • 1.7 — сільгосппродукції, що вироблена із сировини власного виробництва на давальницьких умовах;
  • 1.8 — від надання супутніх послуг. Цей рядок заповнюють тільки підприємства, утворені шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення, у рік такого утворення. Для звітності за 2020 рік цей рядок можуть заповнити підприємства, реорганізовані в 2019 році, доходом від надання супутніх послуг в 2019 році. Перелік послуг для заповнення цього рядка наведено в пп. 298.8.3 ПКУ.

Iнформацію для заповнення цих рядків вибирають за такими бухгалтерськими записами: Д-т 701, 703, 712 К-т 791.

Наприклад, якщо сільгосптоваровиробник здійснював продаж власновиробленої сільгосппродукції рослинництва і тваринництва, доходи рослинництва він покаже в рядку 1.1, тваринництва — 1.2. А загальну їх суму — в рядку 1.

Загальна сума доходу сільгосптоваровиробника (ряд. 2). Тут показують загальну суму отриманого сільгосптоваровиробником доходу, яка накопичується на К-т рахунку 79, без врахування обороту Д-т 44 К-т 79.

Величина, на яку зменшують загальну суму доходу сільгосптоваровиробника (ряд. 3). Сума рядків з 3.1 до 3.6.

Сума одержаних з держбюджету коштів фінпідтримки (ряд. 3.1). У формі Розрахунку написали, що тут відображається бюджетна дотація згідно зі ст. 16-1 Закону №1877, яка не виплачується вже два роки. Про інші види підтримки і дотацій нічого не сказано, хоча з назви рядка випливає необхідність показувати всі види фінпідтримки з держбюджету.

Тож сільгосптоваровиробнику залишається або не заповнювати цей рядок, або на власний страх і ризик заносити до нього суми інших видів отриманої з держбюджету (з місцевого — ні!) фінпідтримки. Наприклад, дотацію на утримання корів, часткову компенсацію вартості закупленого насіння тощо. Причому заносити тільки ті суми коштів, які включено до складу доходу (Д-т 48 (47) К-т 71). Якщо кошти отримано (Д-т 311 К-т 48 (47)), але до доходу не віднесено, включати їх в цей рядок немає підстав.

Сума доходу від продажу іноземної валюти, яка направлена на розвиток сільгосптоваровиробництва (закупівлю насіння, поголів'я худоби, сільгосптехніки тощо) (ряд. 3.2). Дохід виникає на субрахунку 711, якщо вартість продажу валюти перевищує балансову вартість валюти.

Сума доходу від первісного визнання, від зміни вартості біологічних активів і сільгосппродукції, облікованих за справедливою вартістю (ряд. 3.3). Суми кредитових оборотів на субрахунку 710.

Сума доходу від реалізації ОЗ, які перебували на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця продажу (ряд. 3.4). Але не вище залишкової вартості ОЗ. Наприклад, якщо залишкова вартість 50000 грн, а ціна продажу без ПДВ 70000 грн, у цей рядок записують 50000 грн. А якщо ціна продажу 40000 грн, у рядок запишуть 40000 грн.

Iнформацію для заповнення цього рядка дивимося в аналітиці до проведення: Д-т 712 К-т 791.

Сума доходу від списаної кредиторської заборгованості, що виникла в ході операційного циклу після закінчення строку позовної давності (ряд. 3.5). Ця інформація має міститися за проведенням: Д-т 717 К-т 79.

Сума доходу від курсової різниці за зобов'язаннями за кредитами (позиками), відсотками в іноземній валюті (ряд. 3.6). Беремо інформацію за записом: Д-т 744 К-т 79.

Скоригований дохід сільгосптоваровиробника (ряд. 4). Від значення в рядку 2 віднімаємо значення в рядку 3.

Частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік, % (ряд. 5). Значення в рядку 1 ділимо на значення в рядку 4 і множимо на 100. Якщо отримана величина дорівнює або більше 75% (див. пп. 14.1.262пп. 4 п. 291.4 ПКУ), сільгосптоваровиробник може бути платником ЄП групи 4 у поточному році.

Якщо отримане значення менше 75%, то звітність з ЄП групи 4 на поточний рік можна і не подавати. Адже в такому разі сільгосптоваровиробник не матиме права бути платником ЄП групи 4.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»