• Посилання скопійовано

ФОП потрібно подати звітність за неосновним місцем: чи потрібен окремий договір з ДПС?

Платник має право подавати звітність в електронній формі за неосновним місцем обліку на підставі діючого договору, укладеного з органом ДПС за основним місцем обліку

ФОП потрібно подати звітність за неосновним місцем: чи потрібен окремий договір з ДПС?

ДПС у Тернопільській області нагадує, що Подання електронних документів здійснюється платниками податків відповідно до норм ПКУ та Порядку №557, що визначає основні організаційно-правові засади обміну електронними документами між суб’єктами електронного документообігу.

Згідно з п. 1 розд. ІІІ Порядку №557 юридичні особи, самозайняті особи, податкові агенти, контролюючі органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування набувають статусу СЕД з дати укладення договору про визнання електронних документів, шляхом приєднання до нього на підставі заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів, яка направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку платника.

Фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються СЕД та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Підписувачем Заяви про приєднання до Договору має бути особа, яка згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань є керівником. За наявності кваліфікованої електронної печатки на Заяву про приєднання до Договору спочатку накладається КЕП, після нього – печатка (п. 4 розд. ІІІ Порядку №557).

Підтвердженням про приєднання платника до Договору є отримання платником другої квитанції про прийняття Заяви про приєднання до Договору, на яку накладається печатка контролюючого органу (абз. 3 п. 8 розд. ІІІ Порядку №557).

Відповідно до абз. 1, 3-5 п. 3 розд. ІІ Порядку №557 платник створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням засобу КЕП чи печатки, керуючись Порядком №557, а також Договором (крім фізичних осіб, які не є самозайнятими особами). Контроль за введенням даних, їх повнотою та достовірністю при створенні електронного документа покладається на платника. Створення електронного документа завершується накладанням на нього КЕП підписувача (підписувачів) та печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді. Платник має право отримати кваліфіковану електронну довірчу послугу у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Пунктами 4, 5 розд. ІІ Порядку №557 визначено, що після накладання КЕП платник здійснює шифрування електронного документа з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та надсилає його у форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до адресата протягом операційного дня з урахуванням встановлених законодавством граничних строків для подання таких документів.

Слід зазначити, що платник має право подавати звітність в електронній формі за неосновним місцем обліку на підставі діючого Договору, укладеного з органом ДПС за основним місцем обліку.

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»