• Посилання скопійовано

Неплатник ПДВ може відкоригувати ПЗ, визнані за послугами від нерезидентів

Якщо ви не зареєстровані як платник ПДВ, але отримуєте послуги від нерезидентів на митній території України, ви маєте сплатити з них ПЗ з ПДВ. І подати в ДПС відповідну звітність. Чи можна суму таких ПЗ потім відкоригувати в разі потреби?

Неплатник ПДВ може відкоригувати ПЗ, визнані за послугами від нерезидентів

ДПС у м. Києві нагадує, що отримувачі послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, та які відповідно до Податкового кодексу України є відповідальними за нарахування та сплату податку до бюджету і не зареєстровані як платники податку на додану вартість, подають до контролюючого  органу Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податків, на митній території України, форму якого затверджено наказом Мінфіну №21.

Звертаємо увагу, що наказом Мінфіну №488 форму Розрахунку викладено в новій редакції та внесено зміни до порядку його заповнення (розділу VІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Так, форму Розрахунку доповнено таблицею для здійснення уточнення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, яка, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу у зв'язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов'язань.

Розділ VII Порядку доповнено:

  • пунктом 3, яким передбачено можливість подання уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань для даної категорії платників,
  • пунктом 4, яким визначено порядок заповнення розділу II Розрахунку, який має назву «Розрахунок уточнення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок», в якому відображаються відповідні показники з урахуванням уточнення за звітний (податковий) період, що уточнюється:

1) у графах 2 - 7, 10 відображаються відповідні показники звітного періоду, що уточнюється. У разі якщо до розрахунку за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графах 7, 10 відображаються відповідні показники граф 8, 11 останнього уточнюючого розрахунку за операціями з постачання послуг нерезидентами, який подавався до розрахунку звітного (податкового) періоду, що уточнюється;

2) у графах 8, 11 відображаються відповідні показники з урахуванням уточнення;

3) у графах 9, 12 відображається сума помилки (абсолютне значення).

Значення графи 12 рядка «Усього до нарахування/зменшення» уточнюючого розрахунку за операціями з постачання послуг нерезидентами відображається в обліку з цього податку контролюючим органом.

Наголошуємо, особа, відповідальна за нарахування та сплату податку до бюджету, яка самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих періодів, зобов'язана сплатити штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

У графі 12 рядка «Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки (у разі позитивного значення графи 12)» відображається сума нарахованого штрафу. Значення цієї графи відображається в обліку з цього податку контролюючим органом.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»