• Посилання скопійовано

Чи можна амортизувати основні засоби під час ремонтів, поліпшень: «7 хвилин» з Галиною Морозовською

У цьому випуску ми з’ясуємо, чи можна амортизувати основні засоби під час їх ремонтів та поліпшення



Амортизація – це систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

При цьому строк корисного використання (експлуатації) підприємство визначає при зарахуванні основного засобу на баланс і закріплює в розпорядчому документі. Строк корисного використання - це фактично той строк, який підприємство буде використовувати, тобто об’єкт буде придатний для використання з запланованою метою.

 

Коли амортизація не нараховується?

П(С)БО 7 чітко окреслює випадки, коли амортизація не нараховується (цей перелік є вичерпний!). Так, призупиняють нарахування амортизації на період:

  • реконструкції;
  • модернізації;
  • добудови;
  • дообладнання;
  • консервації.

При цьому призупинення відбувається з місяця, наступного після початку поліпшення, і відновлюється з місяця, наступного після завершення поліпшення. Зрозуміло, якщо поліпшення відбувається в одному місяці, амортизація не призупиняється.

 

Чи потрібно призупиняти амортизацію на час ремонтів?

Якщо проаналізувати П(С)БО 7, то ми там не знайдемо випадку призупинення амортизації у зв’язку з ремонтом. А ви запитаєте «чи вагомо, якщо ми виводимо чи не виводимо об’єкт з експлуатації під час ремонту?». Відразу скажу, що як для міжнародних, так і для національних стандартів не важливо, чи призупиняєте ви експлуатацію об’єкта. Тобто якщо під час ремонту об’єкт ви використовуєте (скажімо, фарбуєте фасад, при цьому офіс продовжує працювати), об’єкт не виводиться з експлуатації. В такому випадку однозначно амортизація під час такого ремонту нараховується.

Уявімо іншу ситуацію. Під час ремонту об’єкт виводиться з експлуатації, бо не можна його використовувати чи то через техніку безпеки, чи з інших причин. Відповідно все рівно, навіть у такій ситуації, ми можемо нараховувати амортизацію на такий об’єкт, тому що П(С)БО та МФСЗ не зобов’язують нас призупиняти амортизацію на цей період. А ми пам’ятаємо, що все що дозволено, не заборонено – можна робити.

Водночас варто пригадати ризики, які крилися у зв’язку з виведенням об’єкта з експлуатації, тобто з тимчасовим його невикористанням через ремонт (зокрема, і капітальний ремонт). Свого часу (а саме до 2017 року) податківці ототожнювали такий об’єкт з невиробничим основним засобом. Чому? Тому що раніше у ПКУ йшлося про те, що невиробничі основні засоби - це ті засоби, які не використовуються в господарській діяльності.

Однак з 2017 року визначення змінилося і звучить уже як "непризначені до використання у господарській діяльності". І такий аргумент відповідно віджив. Тобто податківці уже не можуть проводити аналогію між невиробничими, якщо вони тимчасово не використовуються у зв’язку з ремонтом.

Проте нещодавно з’явилися інші причини для переживань. Зокрема, ризик криється в тому, що згідно з роз'ясненням податківців, якщо об’єкт тимчасово не використовується у зв’язку з капітальним ремонтом, то такий строк невикористання, виведення з експлуатації, не потрапляє до строку корисного використання. А це означає, що нараховувати амортизацію не можна. Тому однозначно, що податківці будуть проти нарахування амортизації в цей період.

Якщо ж ви ремонтуєте основні засоби, за якими нараховується прискорена амортизація, за перехідними правилами, група 4, які амортизуються прямолінійним методом протягом двох років, то податківці роз’яснюють, що перераховувати амортизацію не потрібно. Сподіваємося, що їхній підхід стосовно цього питання не зміниться.

 

Амортизація під час поліпшення

Нагадаємо, що такі ОЗ по-іншому відображаються у бухгалтерському обліку порівняно з ремонтами. І  відповідно правила призупинення амортизації також відрізняються.

Так, нацстандарти говорять про те, що на період поліпшення (модернізацій, модифікацій, добудови, дообладнання та консервації) об’єкт не амортизується. Тобто призупиняється нарахування амортизації. Це, дійсно, так, якщо об’єкт виводиться з експлуатації.

Якщо ж об’єкт продовжує використовуватися (наприклад, утеплюєте фасад приміщення для економії в опалювальний сезон, тобто розглядаєте це як поліпшення, і офіс при цьому використовується), то на думку Мінфіну, призупиняти нарахування амортизації не потрібно. Суд також брав до уваги те, чи використовується об’єкт. Якщо так, то, навіть, у період поліпшення його можна амортизувати.

Тепер стосовно тих, хто веде облік згідно з МСБО. Вони говорять про те, що призупиняти нарахування амортизації, навіть, у період поліпшення не потрібно. Тобто і під час поліпшення амортизація нараховується. Але податківці нещодавно змінили свій підхід. Якщо вони раніше говорили про можливість нарахування амортизації (і навіть, суди це підтверджували), то вийшли роз’яснення, підкріплені роз’яснювальним листом Мінфіну, у яких чітко звучить, що період поліпшення не є строком корисного використання. А це означає, що і нараховувати амортизацію за підходом податківців у цей період не можна. Звісно ж міжнародні стандарти нічого такого не вимагають.

 

Важливі висновки

1. За П(С)БО амортизацію об’єкта основних засобів призупиняють на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації.

2. За МСФЗ амортизацію нараховують і під час ремонтів, і під час поліпшень.

3. Податківці вважають, що період реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації не є строком корисного використання (експлуатації).

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»