• Посилання скопійовано

Нова декларація з прибутку – які зміни: «7 хвилин» з Мар’яною Кавин

У черговому випуску поговоримо про зміни до форми декларації з податку на прибуток



Нагадаємо, що 20 грудня 2019 року опублікували Наказ Мінфіну №481, яким внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств.

 

 

Відколи слід застосовувати цю оновлену форму?

Все залежить від того, чим будемо керуватися. Якщо нормами ПКУ, то згідно п. 46.6 за оновленою формою вперше слід звітувати:

  • за I квартал 2020 року, тим хто звітується поквартально;
  • за результатами 2020 року для тих, у кого звітний період – рік.

Але якщо керуватись рекомендаціями ДПС, то подати декларацыю за 2019 рік слід уже за оновленою формою. 

 

Що змінилося у декларації?

Можна виділити 7 ключових моментів:

1. Новий додаток ПП «Інформація про суми податкових пільги».

Напевно, ви всі добре пам’ятаєте про "зловісний" Звіт про пільги, який подається за період, у якому користувались пільгою. І в контексті податку на прибуток такою незрозумілою пільгою є можливість врахувати від’ємне значення минулого періоду. А якщо від’ємне значення минулого періоду ви зазначили в додатку РІ через рядок 3.2.4 і вам те від’ємне значення зменшило податок на прибуток до сплати, ви скористалися пільгою.

Такий Звіт про пільги ми подавали:

  • поквартально, якщо звітувалися поквартально з податку на прибуток;
  • раз в рік  - якщо звітність була річна.

З 1 січня 2020 року ми уже Звіт про пільги не подаємо, його відмінили. Відповідно інформація про таку пільгу буде зазначатись в окремому додатку ПП. А це означає, що за IV квартал Звіт про пільги слід подати, якщо пільга у вас була. І лише з 1 січня наступного року маємо розкіш окремий звіт не подавати. Нагадаємо, що за неподання Звіту про пільги передбачено штраф як за податкову декларацію – 170 грн за перше неподання. Тому не забуваємо і за IV  квартал звітуємося вчасно, 40 календарних днів.

2. Доповнено форму новими рядками 35-37.

У нас є певна категорія, дуже рідкісна, яка згідно зі ст. 142 ПКУ має пільгу з податку на прибуток. Суми, які зекономлені на такій пільзі, мають цільове використання. І досі був відсутній механізм зазначення в декларації, якщо така пільга, такі кошти зекономлені мали нецільове використання. Цей момент поправили і уже в декларації для цього передбачені окремі рядочки.

3. Доповнення таблиці додатків колонкою для відмітки про наявність нового додатку ПП. 

Зрозуміло, новий додаток з’явився, то й комірка, де можна відмітку зробити, з’явилася. Крім того, з’явилася додаткова відмітка в полі ФЗ після основної частини декларації, щоб ми зробили вибір, за якими стандартами ми склали фінансову звітність - за ПСБО чи за МСФЗ.

4. Примітка 1. Дійсно змінився не рядок, не додаток, а примітку нам додали. У ній роз’яснили, як при заповненні додатку ПН потрібно вказати правильно повне найменування нерезидента і місцезнаходження нерезидента. Нагадаємо, що такий додаток заповнюється виключно тоді, коли йде виплата доходу нерезиденту і така виплата є об’єктом оподаткування податком на репатріацію (податком із доходів нерезидентів), описана в п. 141.4 ПКУ.

5. Виключення з таблиці 1 додатка ПН рядка про внески і премії на страхування або перестрахування. Це технічна поправка.

6. Зміна, яка стосується додатку ВП. Нагадаємо, коли ми виправляємо помилку попереднього звітного періоду, у нас є два варіанти:

  • подати уточнюючу декларацію;
  • виправлення у складі поточної декларації. При цьому слід заповнити додаток ВП.

Так ось, якщо помилка стосувалася доходу або об’єкту оподаткування, який випливав із фінзвітності, у нас не було можливості додати додаток до додатку ВП. Тепер же така можливість буде. І виправляючи через ВП, ми зможемо в складі ВП додати ще оновлену та поправлену фінансову звітність за той період, в якому виявлена помилка.

7. Зміна, яка стосується внесення змін до додатку РІ.  Здебільшого йдеться про внесення до ПКУ нового терміну «актив з права користування». Термін додали в статтю 14 ПКУ, але всюди де йдеться про податкову різницю пише «крім активу з права користування».

Фактично усі 7 змін, про які згадала лектор, стосуються тих норм, які запрацювали уже з 1 січня 2019 року.

***

Читайте також: Декларування податку на прибуток за новою формою: офіційний лист ДПСУ

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551