• Посилання скопійовано

Нові трудові штрафи дістануть кожного роботодавця: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Поговоримо, чому і як нові трудові штрафи дістануть кожного роботодавця з лютого 2020 року



Лютий 2020 року стартував змінами до КЗпП та сподіваннями багатьох, що розміри штрафів за порушення трудового законодавства зменшено. Розберемося, чи так це насправді.

Законом України від 12.12.2019 р. №378, який набрав чинності 2 лютого 2020 року, внесено зміни до ст. 265 КЗпП. Цією статтею прописані розміри фінансових штрафів за порушення роботодавцями норм трудового законодавства.

Нагадаємо, що у ст. 265 КЗпП описано і перелічено різні види порушень, за які можуть бути накладені фінансові штрафи. Зокрема, це:

  • неоформлені працівники,
  • зарплати у конвертах,
  • облік робочого часу, який не відповідає дійсності,
  • недодержання державних мінімальних гарантій з оплати праці,
  • недодержання гарантій для осіб, які проходять військову службу,
  • недопуск перевіряючих Держпраці до об’єкта перевірки,
  • порушення строків виплати заробітної плати та інші порушення трудового законодавства.

Перелічені види порушень мають свої чіткі розміри штрафів.

 

Чи справді штрафи зменшено?

Так, розміри штрафів зменшено. А от вимоги щодо їх накладання збільшують ризики кожного роботодавця, оскільки відтепер (увага!) за кожне «інше» порушення трудового законодавства доведеться сплачувати фінансовий штраф у розмірі 1 мінімальної зарплати. Тільки вдумайтеся, «за кожне «інше» порушення» у нас буде фінансовий штраф 1 МЗП.

Що таке «інше» порушення трудового законодавства?

По-перше, це ті, які не зазначені у ст. 265 КЗпП. Наприклад, у вас є графік відпусток, але в ньому немає підписів працівників або підписи є тільки половини працівників. Якщо у вас немає графіку відпусток, тоді, напевно, немає і повідомлень про початок відпусток. А ще у вас особова картка ПДВ, розділ 4, куди вносяться записи про прийняття, переведення працівника, які дублюються в трудовій книжці, не мають підпису працівника про ознайомленням з записом у трудову книжку.  Або у вас взагалі картка ПДВ ведеться в електронному вигляді, в комп’ютері і вона не роздрукована, тобто підпису працівника немає. Або можливо у вас не усі працівники отримують виплату відпускних за три дні до початку відпустки. Так можна перелічувати ще багато інших порушень. Наприклад, такі як невидача інформаційного письмового повідомлення працівнику про нарахований розмір заробітної плати, які потрібно здійснювати  під час кожної виплати заробітної плати. У нас, насправді, в акті перевірки Держпраці дуже багато описано «інших» порушень трудового законодавства. Частина з них фіксована і чітка, згідно зі ст. 265 КЗпП, частина з них належить до питань соціального страхування, охорони праці. Але 20 сторінок акта перевірки Держраці описує саме ось ці «інші» порушення трудового законодавства. І за кожне з них доведеться сплатити тепер по одній мінімалці.

Практика перевірок Держпраці в останні 3-4 роки показує стабільність «інших» порушень трудового законодавства, яких налічується не менше 10, 20, 30 різних видів порушень. 

Але це ще не все! Вчинення «іншого» порушення трудового законодавства повторно протягом року з дня виявлення порушення збільшить розмір фінансових штрафів. За кожне таке порушення доведеться вже сплатити до двохкратного розміру мінімальної заробітної плати. Тобто, якщо сьогодні я за всі вищеперелічені (у прикладах) порушення заплачу приблизно 24 тис. грн, то вже за рік вони мені коштуватимуть 50 тис. грн. Розуміємо, що в цьому виді порушення штрафи дійсно зросли і  тепер будуть предметом постійної дискусії і спілкування з перевіряючими Держпраці.

В інших питаннях щодо порушень трудового законодавства, дійсно, зробили послаблення.

Так, якщо роботодавець вирішить не допустити Держпраці до перевірки щодо питань оформлення працівників, раніше йому за це «світило» 100 мінімальних заробітних плат,  а тепер (з 2 лютого) – це 16 мінімальних заробітних плат. Якщо роботодавець вирішить не допускати Держпраці у питаннях, пов’язаних з дотриманням трудового законодавства, то цей розмір фінансового штрафу не змінився, він залишився на рівні трьох мінзарплат.

У випадку якщо роботодавцем порушуються державні мінімальні гарантії в оплаті праці, раніше за це виписували по 10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника, а тепер (з 2 лютого) це вже коштуватиме в 5 разів менше. За кожного працівника, щодо якого буде скоєне порушення за недотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці, ми отримуватимемо по 2 мінімальні заробітні плати штрафу.

Важливо не плутатися між видами порушень. Так, наприклад, є порушення, де застосовуються фінансові штрафи за кожне порушення - це "інші" порушення трудового законодавства. А є види порушень, за які накладають фінансовий штраф за кожного працівника: недодержання державних мінімальних гарантій, неоформлені працівники. Тобто плутати їх між собою не потрібно.

Якщо у мене є «інші» порушення трудового законодавства, то я сплачу по одній мінімалці за кожне таке «інше» порушення, незалежно від того скільки працівників у мене в штаті. Але якщо у мене є недодержання державних мінімальних гарантій, то сплачуватиму я відповідний фінансовий штраф за кожного такого працівника.

У випадку якщо у мене будуть неоформлені працівники, працівники, облік робочого часу яких не відповідає дійсності, зарплати «у конверті», розмір фінансових штрафів за такі види порушень переглянуто. Тепер вони залежать від того хто, скільки і які види податків сплачує.

Увага! Для юросіб - платників єдиного податку третьої групи, для фізосіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, спочатку застосують попередження. Але протягом повторного порушення наступні два роки (з дня виявлення такого порушення) їм це вже коштуватиме ті ж самі 30 мінімальних зарплат, від яких ми власне відійшли.

Для юридичних осіб, які перебувають на загальній системі оподаткування, для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування та використовують найману працю, для усіх платників єдиного податку 4-ї групи, на жаль, попередження немає. Для них за неоформлених працівників доведеться таки сплачувати, але це буде менше ніж було. З 2 лютого за це порушення в них буде по 10 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника. І знову ж таки повторне вчинення протягом наступних двох років буде мати ті ж самі фінансові санкції – по 30 мінімальних зарплат за кожного працівника.

 

Нові умови сплати фінансових штрафів

Ще одна цікавинка ст. 265 КЗпП - додано нові умови сплати фінансових штрафів. Так, Держпраці вирішило нам зробити таке послаблення. У разі сплати юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, яка використовує найману працю, 50% розміру штрафів протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладання штрафу за порушення вимог законодавства про працю, така постанова вважається виконаною.

Отже, у роботодавця постає цікаве питання: якщо його оштрафували на «інші» види порушень (напр., 10 видів порушень по 4723 грн, це 47 тис. грн), їх можна половину сплатити одразу без судових зборів і закрити питання (тобто постанова виконана)? Або наймати юристів і адвокатів та йти до суду, щоб захищати ось ці кожний окремий вид порушень, що ви таки не порушували.

Тому, завершуючи цей випуск, лектор звертає увагу, що нові трудові штрафи дістануть кожного роботодавця. А ось питання щодо швидкої сплати цих штрафів вже додано до ст. 265 КЗпП аби послабити, скажімо так, наслідки обурення та завали судів розглядами щодо таких постанов, які виносить Держпраці.

 

Коротко про головне

1. З 02.02.2020 р. – штраф за кожне «інше» порушення трудового законодавства – по 1 мінімальній зарплаті .

2. Недопуск Держпраці до перевірки щодо питань оформлення працівників коштуватиме 16 МЗП. 

3. Якщо роботодавець порушує державні мінімальні гарантії в оплаті праці, то штраф становитиме 2 мінзарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

4. За неоформлених працівників розмір штрафів залежить від того, які податки сплачує роботодавець.

***

Читайте також: Нові трудові штрафи з 2 лютого: кому, за що і скільки? (аналітика від "Дебету-Кредиту" з наочною таблицею з усіма штрафами)

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»