• Посилання скопійовано

Робота у вихідний – день відпочинку чи подвійна оплата: «7 хвилин» зі Світланою Лістровою

У черговому випуску поговоримо про роботу у вихідний день і компенсацію за роботу у такий день



КЗпП передбачає тільки три норми, які регулюють питання оплати роботи у вихідний день.

Так, статтею 71 "Заборона роботи у вихідні дні. Винятковий порядок застосування такої роботи" загалом забороняється робота у вихідні дні. Проте залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, а саме:

  • для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;
  • для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  • для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;
  • для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Отже, зі ст. 71 КЗпП можна виділити 5 умов, які я обов’язкові для роботодавця у разі залучення до роботи у вихідний день: 

Умова №1. Це наявність підстав з частини 2 статті 71 КЗпП, які ми перерахували вище.

Умова №2. Дозвіл профспілки. На сьогодні це обов’язкова умова, але в проекті Закону про працю уже цієї умови не буде.

Умова №3. Згода працівника. Вона потрібна лише, якщо працівника залучають до роботи, не передбаченої трудовим договором.

Умова №4. Залучення обов’язково має бути оформлене письмовим наказом/розпорядженням керівника підприємства і при цьому має бути вказана обов’язково підстава з частини 2 статті 71 і обґрунтування для залучення до такої роботи.

Умова №5. У наказі про залучення до роботи обов’язково зазначається спосіб компенсації за роботу у такий день. Це питання дуже полюбляє перевіряти Держпраці. Прописані види цієї компенсації в статті 72 КЗпП. Може бути вона у двох варіантах: або інший день відпочинку, або компенсація у грошовій формі у подвійному розмірі. Звертаємо увагу, що одночасно інший день відпочинку і оплата у підвищеному розмірі не можуть бути.

 

Компенсація за роботу у вихідний день

Якщо в наказі про залучення до роботи визначений такий вид компенсації як "інший день відпочинку", на що потрібно звернути увагу? В такому випадку робота у вихідний день оплачується як звичайний робочий день. Інший день відпочинку взагалі не оплачується і його бажано надавати у найближчий до відпрацьованого вихідного дня день. У Табелі обліку робочого часу вихідний день позначається як «РВ» інший день відпочинку. Мінсоцполітики рекомендує позначати як «ІН», але ж ми звикли цією позначкою позначати випадки збереження середнього заробітку, тому підприємство може у положенні про табельний облік визначати іншу позначку і використовувати її у роботі.

Якщо ж у нас визначений спосіб компенсації – підвищена оплата, ми маємо звернутися до статті 107 КЗпП. Вона присвячена оплаті роботи у святкові неробочі дні, передбачені ст. 73 КЗпП. Проте вона також використовується при оплаті у підвищеному розмірі роботи у вихідний день.

Як оплачується така робота? Робота у святковий неробочий вихідний день оплачується у подвійному розмірі:

  • відрядникам – за подвійними відрядними розцінками,
  • працівникам, яким оплачують роботу за годинними/денними ставками, - за подвійними годинними/денними ставками,
  • працівникам, які отримують місячний оклад, виплачують одинарну годинну або денну ставку поверх окладу. А от останній абзац статті, що стосується подвійної годинної/денної ставки поверх окладу, стосується тільки оплати роботи у святкові та неробочі дні і тільки у випадку, коли робота провадилась понад місячну норму робочого часу.

Далі звертаємо увагу на частину 3 статті 107 КЗпП, яка досить часто вводить бухгалтерів в оману. Там прописано: «За бажанням працівника, який працював у святковий/неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку..». Ця норма стосується тільки роботи у святковий/неробочий день і стосується випадку, коли робота провадилась понад місячну норму робочого часу.

 

Висновки

Отже, основні правила, яких потрібно дотримуватися роботодавцю аби не допускати порушень. Акценти для роботи у вихідний день такі:

  1. спосіб компенсації роботи у вихідний день - це інший день відпочинку чи підвищена оплата, визначається за згодою сторін, тобто працівник та роботодавець;
  2. у наказі про залучення працівника до роботи у вихідний день обумовлюють спосіб компенсації;
  3. надають інший день відпочинку тільки у тому випадку, якщо робота провадилась понад місячну норму годин, а якщо вихідний день є робочим для працівника (наприклад, на підприємстві вихідний день – неділя, а працівник працює за графіком коли у нього вихідний день – вівторок), тоді неділю відпрацьовану будуть оплачувати в одинарному розмірі і не надавати інший день відпочинку.

Що стосується підвищеної оплати роботи у святковий день, то тут акценти дещо інші. Потрібно зважати на таке: якщо робота у святковий неробочий день провадилась за графіком, роботу оплачують у подвійному розмірі, не надають інший день відпочинку. Інший день відпочинку надається тільки, якщо робота у святковий день не включається до норми робочого часу. А в подвійному розмірі годинної/денної ставки поверх окладу оплачують роботу у святковий день, якщо вона не компенсована іншим днем відпочинку.

Ось такі коротенькі правила та акценти допоможуть бухгалтеру правильно нарахувати зарплату за роботу у вихідний день.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551