• Посилання скопійовано

Як отримати довідку про доходи онлайн: «7 хвилин» з Ольгою Хільчук

Поговоримо про те, як отримати довідку про доходи в Електронному кабінеті платника податків


Для отримання довідки про доходи необхідно зайти в Електронний кабінет платника податків. Це сервіс, який обслуговує Державна податкова служба. Щоб ним скористатися, немає потреби встановлювати додаткове програмне забезпечення, для цього достатньо лише скористатися електронним ключем.

Щоб зайти в Електронний кабінет платника податків натискаємо на кнопку «Вхід», обираємо сервісний центр, який видав ваш електронний підпис, натискаємо на «Обрати» та обираємо на вашому комп’ютері електронний підпис, яким ви хочете скористатися для входу в Електронний кабінет. Вводимо пароль захисту ключа та натискаємо «Зчитати».

Зверніть увагу, що кнопка «Увійти» до цього була не активною, лише після того як ключ успішно завантажений вона підсвічується синім кольором і стає активною, натискаємо на неї.

Зауважте, що ви можете скористатися лише електронним підписом. Такий підпис як електронна печатка, який є в певних юридичних осіб, ви не можете використати для входження до Електронного кабінету платника податків з метою отримання довідки. Для порівняння покажемо, яким чином це виглядає. Наприклад, у нас у вікні відкритий Електронний кабінет платника податків юридичної особи і в лівому меню немає тієї функції, яка нам необхідна, щоб отримати довідку.

Також паралельно у нас відкритий Електронний кабінет платника податків підписом посадової особи, який ви маєте, працюючи на певного роботодавця. В даному випадку ви маєте вибір: або зайти як посадова особа, або як фізична особа. Тобто якщо ви хочете отримати довідку, вам необхідно використати функцію і скористатися кнопкою «фізична особа». Якщо ви на неї натисните, натискаємо «Увійти», у вас відкриється необхідний нам розділ «Електронний кабінет для громадян». Попрацюємо детальніше з цим розділом. Натискаємо «Електронний кабінет для громадян», нас вибило зі системи. Таке часто буває, що з Електронного кабінету платника податків може вибити, необхідно ще раз завантажити ключ і успішно зайти в систему.

Нас цікавить функція «Запит про суми виплачених доходів», натискаємо на неї. Відкривається функціональне меню, на якому потрібно створити запит для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та отриманих податків в електронному вигляді.

Програма заповнює вихідні реєстраційні дані, які підтягуються з електронним підписом, за яким ви зайшли. На що необхідно звернути увагу? Коли ми натиснимо «Перевірити», програма видасть інформаційне повідомлення, які дані у вас не заповнені. Часто буває, що незаповнена електронна адреса. Її можна ввести одразу у цю строку або якщо вас не пускає ввести одразу в довідці ці дані, ви можете натиснути на прізвище користувача, під яким ви зайшли і натиснути «Налаштування». Вам відкриється картка даної фізичної особи. В цій картці ви можете ввести електронну пошту, наприклад, телефон, інші дані, які у вас не введені, і натиснути «Зберегти». Після цього знову повертаємося до нашого запиту, бачимо у нас в рядку є два запити, один ми раніше створювали, повертаємося до того запиту, з яким ми хочемо далі працювати. Натискаємо на «Редагувати». Знову відкривається нам наш заповнений запит. Переходимо до реквізитів паспортного документу. Ці дані не підтягуються з жодних реєстраційних даних, які занесені в систему, їх необхідно ввести з клавіатури. Маємо прописати серію та номер паспорта, свої особисті дані, прописуємо з клавіатури, пишемо дату видачі, одразу вдруковуємо з клавіатури або вибираємо із випадаючого календаря. Також зазначаємо, ким виданий паспорт. Зауважимо, що незалежно від того, який у вас паспорт (старого зразка чи нового), ким видано, ви прочитаєте на другій сторінці вашого паспорта, якщо він у формі книжечки. А якщо ви використовуєте ID-паспорт, ким видано зазначено в довідці до паспорта і це буде 4 літери. Вводите сюди ці вихідні дані, заповнюєте.

Далі період, за який запитується інформація. Вам необхідно зазначити, які квартали ви хочете отримати в довідці про доходи. Програма автоматично зазначає попередній календарний рік відносно того, до якого ви звертаєтесь. Якщо ми в даному випадку запит робимо в першому кварталі 2020 року, програма аналізує і вважає, що ви хочете зробити запит за попередній календарний рік (2019 у даному випадку), тобто з першого кварталу 2019 року по четвертий квартал 2019 року. Ось уся вихідна інформація, яку необхідно заповнити. Можемо зберегти довідку або одразу ж закрити. Перевіряємо статус, в якому знаходиться довідка, ми можемо на нього навести і програма розшифрує, що під цим значком розуміється. Далі ми повинні натиснути з вам на «Підписати», але спочатку необхідно виділити необхідний запит, щоб він підсвічувався синім кольором, натискаємо «Підписати». Знову ж таки, як і при вході, необхідно обрати сервісний центр, який видав ваш ключ, обрати його із випадаючого списку, ввести з клавіатури пароль до даного ключа та натискаємо «Зчитати», чекаємо успішного завантаження, далі натискаємо на «Підписати». Після успішного підписання статус змінено на позначку «ключ», що означає підписано. Далі виділяємо знову цю довідку і натискаємо на «Відправити».

Отримання довідки в часі займає лише декілька хвилин.

Повертаємося до Електронного кабінету платника податків. Бачимо, що у нас змінилася інформація у стовбці «Квитанція». Замість «1», як в нас було після того, як ми відправили довідку, з’явилася цифра «2». Якщо розгорнути, натискаємо лівою кнопкою миші один раз на стрілочку, у нас є:

  • відповідь №1 - це квитанція про те, що ми відправили цю довідку;
  • відповідь №2 - фінальна, як ви бачите, вона прийшла через 6 хвилин. Це і є сама наша довідка.

Натискаємо на «Перегляд», нам завантажується довідка про отримані доходи, відомості з державного реєстру про отримані доходи по тій чи іншій фізичній особі. Довідка розбита за кварталами та місцями роботи, де на вашу користь виплачувалися доходи і отримувалися податки. Ви можете перевірити інформацію, яка подана в даній довідці.

Щоб її завантажити у правому верхньому куті натискаємо на кнопку «Завантажити». Програма завантажує файл, ми можемо одразу ж його відкрити, показати в папці, відправити куди нам необхідно або роздрукувати. Закриваємо.

Переглянемо ще квитанцію №1. Вона показує, в який час і куди ми відправили даний запит, і чи він є зареєстрований. У даному випадку збережений на центральному рівні і говорить про те, що через певний час подбайте про прийом квитанції №2. Тобто, надсилаючи цей запит, вам необхідно звернути увагу на те, що квитанція №2 і є відповідною фінальною довідкою про доходи за відповідний період. Отримуючи дану довідку, ви таким самим чином можете контролювати ті доходи, які виплачують на вашу користь роботодавці. Але зверніть увагу на те, що, наприклад, після закінчення грудня одразу ж 3 січня відправляти довідку про доходи за четвертий квартал, в даному випадку, наприклад, 2019 року, не варто. Тому що має пройти певний період часу, а це 50 к. дн. максим після закінчення звітного кварталу, коли ваш роботодавець відзвітується про нараховані доходи на користь своїх працівників.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551