• Посилання скопійовано

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Січень - це, як завжди, маса важливих новин та змін, які зі швидкістю світла змінюють одна одну. Нові бюджетні рахунки; прийняття податкової реформи, зміна мінімальної зарплати та усіх показників з нею пов'язаних; оновлення порядку перевірок Держпраці та законопроект «Про працю» замість КЗпП. А ще ж підготовка до подання звітності за IV квартал та 2019 рік... Якщо за усім цим ви раптом пропустили щось важливе і цікаве – тепер зможете надолужити

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

1. З 3 січня ФОП заборонено витрачати кошти з підприємницьких рахунків для власних потреб

216 тис. переглядів, 102 коментарі

НБУ  постановою від 27.12.2019 р. № 162 вніс зміни до Інструкції про відкриття та закриття банківських рахунків. Зокрема, за ними підприємцю, щоб використати зароблені кошти на власні, непідприємницькі потреби, потрібно переводити кошти на непідприємницький рахунок. Роз'яснення Нацбанку щодо цього читайте тут. Щоправда, згодом НБУ скасував заборону використовувати підприємницькі кошти для власних потреб тільки після сплати податків та тільки з рахунків, відкритих для власних потреб фізособи. Про це тут.

 

2. Увага! Весь перелік нових рахунків, які запрацюють з 3 січня

158 тис. переглядів, 88 коментарів

З 1 січня введено в дію рахунки для зарахування податків, зборів, ЄСВ тощо. Зарахування платежів розпочалося з 03.01.2020 року. Весь перелік рахунків ми зібрали для вас у новині.

 

3. З 13 січня 2020 року діє нове платіжне доручення та правила його заповнення

81 тис. переглядів, 6 коментарів

Наприкінці грудня Нацбанк видав лист щодо нових правил заповнення платіжних доручень з 13 січня 2020 року та про початок застосування нових бюджетних рахунків.

 

4. Нормативна грошова оцінка землі на 2020 рік — вже на сайті ДПС

46 тис. переглядів, 5 коментарів

ДПСУ оприлюднила Довідник показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.01.2020 року. Крім того,  Держгеокадастр повідомив, що значення коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель за 2019 рік становить 1,0.

 

5. ПОДАТКОВІЙ РЕФОРМІ бути: прийнято законопроект №1210!

41 тис. переглядів, 17 коментарів

16 січня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти №1210 та №1209-1, чим дала старт черговій податковій реформі в Україні. Прийняті закони з численними техніко-юридичними правками, а остаточні тексти поки що не опубліковані. За інформацією Мінекономрозвитку, будуть підвищені ліміти для ФОП І, ІІ і ІІІ груп до 1, 5 та 7 млн грн відповідно. Для юросіб-«єдинників» ІІІ групи збільшення ліміту не передбачено. Про деякі деталі податкової реформи також розповіли у Мінфіні, а ще більше новин на цю тему читайте тут.

 

6. Скільки доведеться заплатити штрафу за неоформленого працівника у 2020 році?

34 тис. переглядів, 15 коментарів

З 1 січня 2020  року мінімальна заробітна плата становить 4723 грн. У зв'язку з цим змінилися розміри деяких штрафів, прив'язаних до неї.  Так, за неоформленого працівника у 2020 році доведеться сплатити 141 690 грн фінштрафу.

 

7. Коли підприємці мали сплатити ЄСВ за ІV квартал – 17 чи 20 січня?

30 тис. переглядів, 7 коментарів

З 1 січня 2020 року діють нові міжнародні номери рахунків для сплати ЄСВ. Саме на них слід сплачувати ЄСВ за ІV квартал 2019 року. Але коли це слід зробити? Податківці надавали суперечливі роз’яснення. Нашу позицію щодо цього читайте тут.

 

8. З 31 грудня діє новий порядок перевірок Держпраці

26 тис. переглядів, 7 коментарів

Кабмін постановою від 04.12.2019 р. №1132 затвердив  Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Він визначає процедуру здійснення держконтролю за додержанням законодавства про працю юрособами (зокрема, їх структурними та відокремленими підрозділами, які не є юрособами) та фізособами, які використовують найману працю.

 

9. З 1 квітня з’являться нові ознаки доходів для ф. №1ДФ

23 тис. переглядів, 10 коментарів

Для наданої та отриманої поворотної фіндопомоги буде введено окремі ознаки доходів 153 та 197 відповідно. Також передбачається поділити ознаку 106 щодо оренди нерухомості та землі на три окремі. Ці зміни передбачені проектом наказу Мінфіну «Про затвердження Змін у додаток до  Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб,  і сум утриманого з них податку».

 

10. Хто перевірятиме бізнес у 2020 році? Усі плани перевірок – в одному довіднику

22 тис. переглядів

У нашій державі існує цілий ряд контролюючих органів, які мають право перевіряти суб’єктів господарювання. І усі вони щорічно займаються різними перевірками десятків тисяч підприємців та підприємств. Хто і до кого прийде з перевіркою у 2020 році - читайте у цій добірці.

 

11. Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2020 рік – у довіднику на порталі «ДК»

21 тис. переглядів, 2 коментарі

1 січня 2020 року набрав чинності Держбюджет на 2020 рік. У зв'язку з цим змінилися розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також усіх показників, пов'язаних з ними - ПСП, добові, мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ, тощо. З усіма найважливішими показниками можна ознайомитися у нашому довіднику.

 

12. Закон про працю замість КЗпП: з'явився текст проекту!

17 тис. переглядів, 16 коментарів

На сайті ВРУ опубліковано текст законопроекту №2708 «Про працю». Він складається з десяти глав (98 статей) та повністю замінить КЗпП.

 

 

 

Наразі це все. Залишайтесь з нами!

Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»