• Посилання скопійовано

НБУ оновить правила інкасації коштів та перевезення валюти

Оновлення правил зумовлено необхідністю уточнення норм чинного нормативно-правового акта з урахуванням світової практики та змін у законодавстві України

НБУ оновить правила інкасації коштів та перевезення валюти

Національний банк пропонує оновити регулювання з питань організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей банків в Україні.

Така потреба зумовлена необхідністю уточнення норм діючого нормативно-правового акта з урахуванням світової практики та змін у законодавстві України.

Зокрема пропонується:

  • уточнити термін «валютні цінності»  відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції»;
  • ввести термін «інші цінності», що включатиме золото та інші дорогоцінні метали у вигляді злитків, пластин, дорогоцінне каміння, коштовності, платіжні документи та інші цінні папери*;
  • передбачити можливість перевезення валютних цінностей непанцерованим оперативним автотранспортом, обладнаного системами, які забезпечують захист цінностей та пошкоджують вкладені цінності у разі несанкціонованого доступу до них, а також надають можливість переміщення цінностей від відправника до отримувача без доступу інкасаторів до них;
  • передбачити можливість використання непанцерованого автотранспорту для доставки розмінних, обігових, пам’ятних та ювілейних монет в обсягах до 100 мінімальних заробітних план із використанням захисту вогнепальною зброєю;
  • уніфікувати супровідні документи, що використовується під час інкасації та перевезення валютних цінностей.

Відповідні норми містить проект постанови Правління НБУ «Про затвердження Змін до Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей банків в Україні» (далі – проект Постанови), що пропонується для громадського обговорення.

Аналіз регуляторного впливу проекту Постанови додається.

Зауваження та пропозиції до проекту Постанови приймаються до 19 лютого 2020 року на поштову або електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент грошового обігу.

Електронна адреса: nbu@bank.gov.ua.

* Перевезення яких регулюється Інструкцією з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей банків в Україні, затвердженою постановою Правління НБУ від 31.03.2017 р. №29.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»