• Посилання скопійовано

Інкасатори з іншими учасниками ринку готівки будуть взаємодіяти по-новому

НБУ врегулював взаємодію інкасаторських компаній з іншими учасниками ринку готівкового обігу

Інкасатори з іншими учасниками ринку готівки будуть взаємодіяти по-новому

Національний банк врегулював взаємодію інкасаторських компаній (юросіб, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації та погодження НБУ на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки із банківськими установами (банками, уповноваженими банками, центральним банком) та іншими суб’єктами господарювання з питань, пов’язаних з обробленням та зберіганням готівки.   

Це дасть можливість інкасаторським компаніям удосконалити свою діяльність та надавати банкам і їх клієнтам повний спектр послуг у сфері роботи з готівкою: інкасацію, перевезення, оброблення та зберігання готівки, обслуговування АТМ та ПТКС. Крім того, такі рішення сприятимуть поширенню конкуренції на ринку готівкового обігу, оскільки створять передумови для роботи в Україні міжнародних СІТ-компаній (таких як Loomis, PROSЕGUR, Brink's тощо).

Зокрема, йдеться про врегулювати питань щодо: 

  • перерахування банком безготівкових коштів на окремий поточний рахунок інкасаторської компанії в розрахунковому банку для отримання від неї готівки для підкріплення своїх операційних кас, завантаження банкоматів;
  • надання інкасаторською компанією розрахунковому банку платіжних доручень для зарахування безготівкових коштів суб’єктам господарювання та банкам за прийняту готівку або за отримання придатної до обігу готівки в уповноваженому банку та Національному банку з окремого поточного рахунку інкасаторської компанії;
  • видачі готівки з каси інкасаторської компанії та її достави до операційних кас банків (філій, відділень), до уповноваженого банку або Національного банку,  операцій із завантаження платіжних пристроїв;
  • приймання банками (філіями, відділеннями)  до операційної каси готівки від інкасаторської компанії;
  • приймання уповноваженим банком та Національним банком готівки від інкасаторської компанії;
  • зберігання готівки у сховищі інкасаторської компанії на підставі та в межах укладених договорів з іншими юридичними особами.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 17 березня 2020 року № 28 "Про затвердження Положення про порядок взаємодії юридичних осіб, що здійснюють операції з оброблення та зберігання готівки, з іншими юридичними особами". Документ набирає чинності з 21 березня 2020 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»