• Посилання скопійовано

Нацбанк запровадить новий підхід у регулюванні небанківських фінустанов

Нацбанк підготував проект Білої книги «Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору». В ній представлено бачення нового регулювання небанківського фінансового ринку

Нацбанк запровадить новий підхід у регулюванні небанківських фінустанов

Нацбанк повідомляє, що підготував і оприлюднив для публічного обговорення проект Білої книги «Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору», у котрій представив своє бачення нового регулювання небанківського фінансового ринку. Цей документ окреслює підходи Національного банку до сегментації ринку, ліцензування, пруденційного нагляду, звітування, перевірок, корпоративного управління та захисту прав споживачів.

Нацбанк відповідатиме за значну частину небанківського фінансового ринку у разі ухвалення парламентом проекту Закону №2413а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг», який вже був підтриманий Комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності і рекомендований до прийняття у другом читанні.

Нове регулювання пропонується для страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових та факторингових компаній та інших фінансових компаній, які здійснюють діяльність з обміну валют, переказу коштів, надання коштів у позику, надання гарантій тощо.

«Як потенційний регулятор частини небанківського фінансового ринку після розділу функцій Нацкомфінпослуг ми демонструємо прозорість і партнерство його учасникам та готові спільно працювати для забезпечення ефективнішої роботи ринку. Проект Закону передбачає 12 місяців перехідного періоду, упродовж якого буде діяти чинне регулювання та повноцінно працюватиме Нацкомфінпослуг. У цей час ми будемо розробляти, обговорювати і вдосконалювати разом із учасниками ринків нові норми та готуватися до передачі справ. Ми готові до діалогу з ринком та ділимося своїм баченням нової моделі регулювання. Уже цього тижня ми запросимо ключових гравців, асоціації та експертів на першу робочу зустріч із цього питання», – прокоментувала закінчення роботи над Білою книгою перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.

Модель регулювання переслідує дві головні цілі: пошук нових точок росту для кожного з сегментів небанківського фінансового ринку та максимальний захист споживачів фінансових послуг. Проект враховує високу сегментованість та різнорідність гравців цих ринків як за розмірами, так і за типами продуктів та послуг. Він пропонує максимально гнучкий підхід до ліцензування небанківських фінансових установ, подачі звітності та нагляду.

«Головною новацією для учасників ринків має стати ризик-орієнтований підхід, який ми вже третій рік успішно застосовуємо на банківському ринку. Він дозволить передбачати виникнення проблем в компаній, і вживати превентивних заходів, а не реагувати вже тоді, коли компанія стає неплатоспроможною. Також в фокусі – впровадження стандартів корпоративного управління, яке підвищить якість роботи компаній, та захист прав споживачів», – пояснила Катерина Рожкова.

Нацбанк упевнений, що нова модель регулювання небанківських фінансових установ має бути спрямована на досягнення ефективності та прозорості ринку, а також наближення небанківських фінансових послуг, які отримують українські споживачі, до провідних європейських стандартів.

Рекомендації щодо регулювання, наведені у проекті Білої книги, розроблені робочою групою Національного банку разом із експертами з проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Трансформація фінансового сектору».

Ознайомитися з запропонованим проектом моделі регулювання можна за посиланням. Коментарі та зауваження до проекту документу можна надсилати за адресою: NBFI@bank.gov.ua до 22 листопада 2018 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»