• Посилання скопійовано

Фондовий ринок реформують, – плани Нацбанку

Національний банк презентував пропозиції до законодавчого врегулювання роботи інфраструктури фондового ринку

Фондовий ринок реформують, – плани Нацбанку

НБУ розповідає, що може посилити свою роль в інфраструктурі фондового ринку для забезпечення фінансової стабільності. Це передбачено в пропозиціях Нацбанку до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках», які були презентовані минулого тижня під час виїзного засідання Комітету ВРУ з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Запропоновані пропозиції надають Нацбанку повноваження на рівні Закону здійснювати оверсайт над елементами інфраструктури фондового ринку, які є критичними для забезпечення фінансової стабільності в країні. А саме – над центральним депозитарієм (зараз це – Національний депозитарій України) та центральним контрагентом (наразі частково ці функції виконує банк Розрахунковий центр).

Оверсайт має полягати у перевірці цих учасників фондового ринку на відповідність міжнародним стандартам Principles for Financial Market Infrastructures (PFMI), розробленим Комітетом з платіжних систем та ринкової інфраструктури Банку міжнародних розрахунків (Committee on Payments and Market Infrastructures, Bank for International Settlements) та Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (International Organization of Securities Commissions). Досі ані Національний депозитарій України (НДУ), ані банк Розрахунковий центр (РЦ) не проходили перевірку на відповідність цим стандартам. Водночас Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, як і раніше, залишиться регулятором НДУ і РЦ та співпрацюватиме з Національним банком над їх приведенням у відповідність до PFMI.

«Національний банк вже має значний досвід здійснення оверсайту елементів інфраструктури фінансових ринків на відповідність PFMI, адже здійснює оверсайт платіжних систем. Застосування набутого досвіду до роботи центрального депозитарію та центрального контрагенту допоможе підвищити надійність інфраструктури ринку, а також створить передумови для його подальшого розвитку», – розповів заступник Голови Національного банку Олег Чурій.

Приведення діяльності НДУ у відповідність до міжнародних стандартів PFMI відкриє можливість до створення повноцінного єдиного центрального депозитарію на його основі. Зокрема, це дасть Національному банку можливість здійснити передачу державних цінних паперів з депозитарію НБУ на обслуговування до НДУ як центрального депозитарію. Отже, буде підвищена ефективність функціонування депозитарної системи України, існування в якій двох депозитаріїв не є доцільним за поточного розміру фондового ринку і створює складності для депозитарних установ. Пропозиції до проекту також деталізують процес і умови здійснення передачі державних цінних паперів на обслуговування до НДУ.

Водночас, пропозиції до законопроекту передбачають підвищення ролі Нацбанку в корпоративному управлінні системно-важливими елементами інфраструктури фондового ринку. Для цього необхідно збільшити частку Нацбанку в капіталі НДУ до щонайменше 51%.

«Участь Національного банку як мажоритарного акціонера НДУ посилить довіру до нього зі сторони інвесторів, а також забезпечить дотримання суспільного інтересу (public good), який полягає не в отриманні прибутку, а у створенні сприятливих умов для ефективного функціонування ринку», – наголосив Олег Чурій. У майбутньому, в міру розвитку ринку Нацбанк зможе зменшити свою частку або повністю вийти з капіталу НДУ.

Також пропозиції до проекту Закону передбачають оптимізацію діяльності РЦ та його трансформацію з банківської установи в спеціалізовану фінансову установу. Документ пропонує скасувати монополію РЦ на здійснення грошових розрахунків за операціями з цінними паперами за принципом «поставка цінних паперів проти оплати» (Delivery versus payment, DVP).

Відповідно до презентованого бачення Нацбанку, грошові розрахунки за угодами на умовах DVP з усіма цінними паперами у відповідності до провідних практик Євросоюзу також мають здійснюватися за принципом «розрахунки в грошах центрального банку» в Системі електронних платежів НБУ. Розвиток цієї технології допоможе знизити ризики при розрахунках за угодами з цінними паперами, що наразі пов’язані з депонуванням коштів в комерційному банку.

Водночас важливим етапом трансформації РЦ буде проведення за участі міжнародних донорів та експертів Сost-benefit analysis (CBA), який повинен визначити доцільність функціонування в Україні центрального контрагента. За результатами СВА буде ухвалене рішення щодо участі Нацбанку в капіталі цієї установи. Якщо ж СВА засвідчить недоцільність розвитку функції центрального контрагента за поточних масштабів ринку в Україні, РЦ продовжить виконання безризикової клірингової діяльності.

Трансформація РЦ дозволить повернути державі кошти на суму різниці між обсягом його поточного капіталу і його потребою в капіталі як фінансової компанії – клірингової установи.

Окреслені пропозиції Нацбанку до законодавчого врегулювання роботи інфраструктури фондового ринку стали логічним продовженням спільної роботи Нацбанку та НКЦПФР над удосконаленням інфраструктури фондового ринку, яка розпочалась ще у 2016 році. Також вони відповідають цілям і завданням Меморандуму про взаєморозуміння стосовно співробітництва у розвитку інфраструктури ринків капіталу в Україні, який НБУ та НКЦПФР підписали у червні минулого року. Крім того, в процесі роботи над документом були враховані рекомендації МВФ, представники якого перебували в Києві з технічною місією в червні цього року на запрошення Нацбанку.

«Сподіваємося, пропозиції Національного банку знайдуть підтримку серед парламентарів, будуть оперативно опрацьовані комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності із залученням усіх зацікавлених сторін для швидкого винесення на розгляд парламенту», – наголосив Олег Чурій.

Ознайомитися з пропозиціями Нацбанку до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках»:

Надати зауваження та коментарі до пропозицій до проекту документу можна на електронну адресу: Depository@bank.gov.ua.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»