• Посилання скопійовано

Як банки будуть повідомляти виконавців про рахунки боржників? НБУ визначив порядок

З 16 квітня 2019 року банки при відкритті та закритті рахунків перевірятимуть, чи не внесений їх клієнт-фізособа до Єдиного реєстру боржників. І якщо так, повідомлятимуть інформацію про такий рахунок державним або приватним виконавцям

Як банки будуть повідомляти виконавців про рахунки боржників? НБУ визначив порядок

Національний банк України розповідає, що визначив механізм повідомлення банками органу державної виконавчої служби або приватного виконавця (далі – виконавець) про рахунки фізичних осіб, внесених до Єдиного реєстру боржників.

Так, банк зобов’язаний перевірити наявність інформації про клієнта-фізичну особу у день відкриття або закриття її рахунку у Єдиному реєстрі боржників. Якщо рахунок відкривається на ім'я фізичної особи, внесеної до Єдиного реєстру боржників, зокрема через відокремлені підрозділи банку, або здійснюється закриття рахунка такою особою, банк зобов'язаний у день відкриття або закриття рахунка повідомити про це зазначених у Єдиному реєстрі боржників виконавців.

Відповідний механізм та форму повідомлення містить Положення про порядок надання банками інформації про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб, унесених до Єдиного реєстру боржників, до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців (далі – Положення).

Положення, розроблене на виконання вимог законодавства України, сприятиме, зокрема:

запобіганню відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників;

посиленню захисту прав і інтересів дітей, покращенню їх матеріального забезпечення у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей визначається судом.

Положення затверджене постановою Правління НБУ від 18.04.2019 р. №60 та набирає чинності з 19.04.2019 р. 

Цей документ ухвалено на виконання вимог ст. 62-1 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та передбачає обов’язок банків повідомляти виконавців у разі відкриття або закриття рахунка фізичної особи, щодо якої наявна інформація у Єдиному реєстрі боржників.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»