• Посилання скопійовано

Нацбанк попереджає про телефонні шахрайства з банківськими картками

Зросло кількість випадків нового виду шахрайства – крадіжки даних платіжної картки за допомогою систем зовнішніх інтерактивних голосових відповідей (IVR)

Нацбанк попереджає про телефонні шахрайства з банківськими картками

Про це повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці в Facebook.

У цій схемі держателям платіжних карток телефонують не самі шахраї, а запрограмовані ними роботи, які від імені “банку” просять надати інформацію про платіжну картку або логін/пароль від веб-банкінгу, які необхідні для здійснення платежу.

НБУ наголошує, що дані платіжної картки (повний номер картки, термін її дії, код CVV/CVV-2, ПІН-код до картки), логін/пароль для входу до веб-банкінгу, є конфіденційними і їх не можна надавати іншим особам (у тому числі працівникам банків, у яких Ви маєте відкриті карткові рахунки).

Працівники банку за жодних обставин не будуть і не мають права телефонувати клієнту із запитом такої інформації.

Повний номер картки, слово-пароль, сума і дата останнього зарахування на картку можуть надаватись виключно під час проходження ідентифікації під час самостійного звернення до банку.

"Якщо Вам телефонують невідомі особи на Ваш мобільний телефон, називаючись працівниками будь-якого банку (служби безпеки, служби моніторингу, контакт-центру тощо), з вимогою провести “ідентифікацію”, надати/підтвердити дані Вашої картки або надати будь-які інші Ваші персональні дані, рекомендуємо негайно припинити таку розмову", - зазначають у НБУ.

Якщо ж все-таки надали шахраям дані своєї платіжної картки, необхідно негайно звернутись до контакт-центру банку, у якому Ви обслуговуєтесь (номери телефонів є на зворотному боці платіжної картки), та здійснити її блокування.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Власні фінанси

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Власні фінанси»