• Посилання скопійовано

Мінімальний оклад для бюджетників визначатиме Кабмін: законопроект

Мінсоцполітики пропонує затверджувати мінімальний розмір посадового окладу для бюджетників у Держбюджеті за поданням КМУ. Відповідні зміни планують внести до Бюджетного кодексу

Мінімальний оклад для бюджетників визначатиме Кабмін: законопроект

Раніше ми розповідали про ініціативу Мінсоцполітики замінити прив’язку посадового окладу до прожиткового мінімуму, а розмір штрафів за адміністративні та кримінальні правопорушення визначати виходячи з середньомісячного доходу особи. Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зміни підходів застосування прожиткового мінімуму при визначенні розмірів заробітної плати та запровадження розміру штрафної ставки та розрахункової одиниці". Його ми аналізували тут.

Крім того, на сайті Мінсоцполітики оприлюднено ще один законопроект - "Про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо мінімального розміру посадового окладу".

Ним передбачено, що виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів у законі про Держбюджет за поданням КМУ буде затверджуватися мінімальний розмір посадового окладу для таких категорій:

  • для працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери;
  • для працівників державних органів, органів прокуратури, суддів;
  • для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

Нагадаємо, що на даний час для визначення розмірів посадових окладів для працівників установ, закладів організацій окремих галузей бюджетної сфери, для працівників державних органів, органів прокуратури, суддів, для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу застосовується як розрахункова величина прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року. 

На думку ж Мінсоцполітики, від розміру реально обрахованого прожиткового мінімуму мають залежати тільки соціальні виплати, які є основним джерелом існування. Це, своєю чергою, має створити можливості для ефективного бюджетного планування, а також забезпечить передумови для суттєвого підвищення прожиткового мінімуму. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»