• Посилання скопійовано

Затримка виплати зарплати: нардепи пропонують нові правила оформлення

У ст. 115 КЗпП пропонують чітко визначити час, з якого наступає порушення права працівників на вчасну оплату праці. Так, у разі не виплати чи неповної виплати зарплати до сьомого дня після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, ця зарплата вважатиметься заборгованою

Затримка виплати зарплати: нардепи пропонують нові правила оформлення

20 грудня 2019 року колектив нардепів зареєстрував у ВРУ законопроект №2650 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо посилення захисту конституційного права на вчасну оплату праці)".

На думку законотворців, наразі  законодавство так і не створило надійний захист права на  своєчасне одержання заробітної плати. "З року в рік кожного місяця сотні тисяч працівників страждають від невиплати їм заробленої винагороди, що позбавляє їх та їхні сім'ї  засобів для існування. За даними Держстату станом на 1 листопада 2019 року сума заборгованості із заробітних плат становила 3438 мільйонів гривень", - зазначено у пояснювальній записці.

З огляду на це, пропонується у ст. 115 КЗпП чітко визначити час, з якого наступає порушення права працівників на вчасну оплату праці - у разі не виплати чи неповної виплати заробітної плати до сьомого дня після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, ця заробітна плата визнаватиметься заборгованою.

Роботодавець  у перший день заборгованості із заробітної плати зобов'язаний буде:

  • видати наказ про факт, причини, обсяги заборгованості, заходи з її погашення та про порядок виплати компенсації за її затримку:
  • надіслати копію наказу органам первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом) та місцевій державній адміністрації на відповідній території.

У разі невиплати  не з вини працівника  належних йому заробітної плати чи звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 115 та 116 КЗпП, за відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні будуть виплатити працівникові додатково його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

У разі прийняття цей Закон набере чинності через місяць після дня його опублікування.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»