• Посилання скопійовано

Простої «по-новому»: аналіз законопроекту «Про працю»

Як повинен буде діяти роботодавець у разі призупинення роботи на його підприємстві чи на певній ділянці? Які гарантії матимуть в цьому випадку працівники? Аналізуємо проект закону «Про працю», який замінить КЗпП

Простої «по-новому»: аналіз законопроекту «Про працю»

На сьогодні у ч. 1 ст. 34 КЗпП наведено визначення простою. Це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Аналогічне пояснення щодо часу простою містить ч. 1 ст. 72 законопроекту №2708.

Згідно з ч. 2 ст. 34 КЗпП роботодавці у разі простою можуть переводити працівників за їхньою згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві на весь час простою або на інше підприємство, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Законопроект не передбачає можливості переведення працівників на іншу роботу у разі простою. Однак норми ч. 2 ст. 89 законопроекту дозволяють судам прийняти рішення про відшкодування моральної шкоди, заподіяної незаконним переведенням працівника на іншу роботу.

 

Чи буде оплачуватися час простою?

Порядок оплати часу простою, наведений у ст. 113 КЗпП (порівняно зі ст. 72 законопроекту), принципово не змінився. 

Час простою:

  • не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин встановленої працівнику ставки (окладу);
  • коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток;
  • з вини працівника не оплачується.

При цьому в ч. 2 ст. 72 законопроекту чіткіше прописані обставини, що зумовлюють початок часу простою, про які працівник зобов’язаний повідомити невідкладно свого безпосереднього керівника чи іншого уповноваженого представника роботодавця. 

Такими обставинами є несправність устаткування, відсутність інструментів, сировини та інші причини, що унеможливлюють продовження виконання працівником роботи.

Крім того, оплата за час простою, який стався не з вини працівника, включена до складу мінімальних державних гарантій щодо оплати праці, перелік яких наведено в ч. 1 ст. 66 законопроекту.

Також час простою не з вини працівника зараховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну оплачувану відпустку (п. 1 ч. 4 ст. 55 законопроекту).

На сьогодні абз. 6 п. 2 Порядку №100 передбачено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

***

Читайте також:

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»