• Посилання скопійовано

Якими є вимоги безпеки праці під час зернозбиральних робіт?

Роботодавцю потрібно провести перевірку габаритів ліній електропередач на зернотоках і місцях проведення зернозбиральних робіт, довести цю інформацію до відома комбайнерів, водіїв, трактористів, інших працівників

Якими є вимоги безпеки праці під час зернозбиральних робіт?

Держпраці у Львівській області наводить пам’ятку з охорони праці щодо дотримання вимог безпеки при проведенні зернозбиральних робіт.

1. Трактори, зернозбиральні комбайни, інші самохідні машини, тракторні причепи повинні бути зареєстровані в державних органах нагляду, пройти періодичний технічний огляд.

2. Перед початком зернозбиральних робіт необхідно провести навчання і перевірку знань з питань охорони праці трактористів, водіїв, провести інструктування по видах робіт працівників, яких передбачається залучати до збиральних робіт.

3. Працівники, які зайняті на механізованих роботах, повинні пройти періодичні медогляди у встановленому порядку. Слід організувати проведення передрейсових медичних оглядів операторів мобільних механізмів.

4. Розробити маршрути безпечного руху техніки.

5. Перевірити технічний стан споруд та устаткування зернотоків (наявність огороджень та захисних решіток на звальних ямах, закриття на замок люків бункерів та ємностей, перевірка опору заземлення електрообладнання та ізоляції електрокабелів). Дотримуватись правил безпеки праці під час вантажно-розвантажувальних та інших видів робіт. Місця завантаження та розвантаження залізничних вагонів повинні бути оснащені гальмівними башмаками, засобами для запобігання падіння працівників ( огородження, тросові підвіски, запобіжні пояси), вібраторами, спеціальними лопатами з довгими держаками. Засоби дистанційного контролю температури зерна в силосах та бункерах повинні бути справними.

6. Провести перевірку габаритів ліній електропередач на зернотоках і місцях проведення зернозбиральних робіт, довести цю інформацію до відома комбайнерів, водіїв, трактористів, інших працівників.

7. Організувати місця відпочинку та харчування працівників в польових умовах ( пересувні вагончики, грозозахист, обладнати місця куріння).

8. Провести протипожежні заходи (перезарядити старі або закупити нові вогнегасники, забезпечити виробничі дільниці первинними засобами пожежогасіння).

9. Провести інструктаж щодо дотримання виробничої та трудової дисципліни, попередження випадків виконання робіт у нетверезому стані.

10. Вимоги щодо безпеки під час збирання зернових:

  • під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру;
  • запасні ножі збиральних машин необхідно зберігати у дерев’яних чохлах на польовому стані;
  • не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторному причепі під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продуктом до місця складування;
  • комбайни повинні бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека;
  • збиральні машини повинні бути забезпечені міцними дерев’яними підкладками на випадок встановлення домкрата під час ремонту чи огляду;
  • під час переміщення на інше поле вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між збиральними машинами під час переміщення повинна бути не менше 50 м.

11. Забезпечити працівників спецодягом та засобами індивідуального захисту згідно встановлених вимог.

12. Організувати безпечні умови праці для сторожів, охоронників.

Джерело: Держпраці у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»