• Посилання скопійовано

Чому новий Трудовий кодекс – узаконене рабство? Позиція профспілок

Профспілки висловлюють серйозну стурбованість планами Уряду про внесення «ліберальних» змін в трудове законодавство

Чому новий Трудовий кодекс – узаконене рабство? Позиція профспілок

Профспілки висловлюють серйозну стурбованість планами Уряду про внесення «ліберальних» змін в трудове законодавство. На зміну звичному КЗпП йде новий Трудовий кодекс України. Навколо нововведення зараз йдуть гарячі дебати. Точка зору профспілок на цей рахунок однозначна: запропонований Урядом новий Трудовий кодекс обмежує права трудящих на користь роботодавців.

Нові норми, зокрема, будуть жорсткіше регулювати відносини «роботодавець-працівник» і конфлікти на підприємствах. Попрощатися зі старими трудовими нормами влада планує через їх «архаїчність». Якщо парламентарії приймуть новий Трудовий кодекс найближчим часом, то діяти він буде вже в 2020 році.

Головних нововведень може бути три.

Перше – дати роботодавцю можливість звільнити працівника, якщо він знаходиться у відпустці, на лікарняному (цим нерідко зловживають чиновники, обвинувачені в корупції), а також звільнити вагітних і знаходяться в декреті. Зараз це все можливо лише при ліквідації підприємства. При цьому звільняються не зобов'язані виплачувати ніяких вихідної допомоги.

Друге – скоротити оплачувану відпустку, скасувати додаткові відпустки пільговикам, в тому числі багатодітним матерям, учасникам бойових дій і чорнобильцям.

Третє – ввести так званий «експрес-лікарняний», коли працівник може хворіти 1-3 дні без надання виправдувальних документів, але ці дні йому не оплатять. Зауважимо: зараз це називається відпустку за свій рахунок.

Мета нововведень зрозуміла: позбавити найманих працівників можливості відстоювати свої права на гідну заробітну плату, умови праці, соціальні гарантії і т.д.

«Загроза реальна, тому що змінюється ідеологія трудових відносин, – висловився на одному з численних нарад з обговорення нового Трудового кодексу глава Федерації профспілок України Григорій Осовий. – Сьогодні держава демонструє, що вона не має наміру займатися інтересами громадян в тій мірі, як це було раніше. Що знаходить відображення в законопроектах, які пропонуються, і заявах представників вищих органів влади. Однак метою профспілок є забезпечення гармонізації відносин між працею і капіталом. Тому намірам влади звузити законні права працюючих, як шляхом прийняття ліберального Трудового кодексу, розробленого в інтересах виключно роботодавців, так і спробою усунути профспілку від управління Фондом соціального страхування, – потрібно дати рішучу і масштабну відсіч».

Говорячи про головні стратегічні завдання, що стоять перед профспілками в умовах наступу на права трудящих, Голова ФПУ наголосив на необхідності дійти до кожної первинної профспілкової організації, провести комплекс інформаційно-роз'яснювальних заходів, щоб люди зрозуміли, що саме вони втрачають в результаті прийняття того варіанту Трудового кодексу, який готується владою.

Профспілками розроблений і пропонується для обговорення свій проект Трудового кодексу, який необхідно підтримати всім разом, щоб він став дійсно «народним». Але це потрібно зробити усвідомлено і солідарно – тільки така позиція профспілок за підтримки широких верств населення може бути сприйнята парламентарями і членами Уряду, як вагомий аргумент прислухатися до думки народу.

***

Читайте також:

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»