• Посилання скопійовано

Увага! Уряд ухвалив законопроект «Про працю» замість Трудового кодексу

27 грудня Уряд схвалив законопроект «Про працю». Він передбачає збільшення кількості легальних робочих місць, підвищення доходів та розширення соціальних прав працівників

Увага! Уряд ухвалив законопроект «Про працю» замість Трудового кодексу

Мінекономіки розповідає, що законопроект має на меті підвищити офіційну зайнятість та рівень зарплат в країні. Він на практиці реалізовує урядову реформу ринку праці.

Розробка нового закону була на часі, адже Кодекс законів про працю давно не захищає працівників. Діючий документ датований 1971 роком, тому не передбачає офіційної фіксації сучасних форм праці – фрілансу, дистанційної, домашньої або тимчасової роботи та ін. Через відсутність законодавчого регулювання, альтернативою для багатьох різновидів сьогочасних трудових відносин стала нелегальна зайнятість. Тому зростає робота в «тіні», зарплати у конвертах, складність у пошуку роботи, фактична відсутність захисту працівників приватного бізнесу. 

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова,  законопроект дозволить збалансувати ринок робочої сили, вивести із тіні заробітні платні та пришвидшити економічне зростання.

 

Закон вступить в силу через 6 місяців після розгляду та ухвалення парламентом. Ще протягом року буде діяти перехідний період. 

 

«Регулювання сфери праці нарешті буде приведено до реалій та відображатиме сучасні відносини роботодавець-працівник. Водночас, ми захищаємо українців та створюємо умови для підвищення конкуренції між роботодавцями, а відтак – підґрунтя для зростання заробітних плат», – наголосив міністр.

Головні 5 переваг, що створить нове законодавство про зайнятість для українців:

  1. Зберегти та розширити соціальні права та гарантії працівників через легалізацію праці
  2. Збільшити кількість легальних робочих місць
  3. Забезпечити рівні можливості чоловіків та жінок у сфері праці 
  4. Підвищити доходи працівників  
  5. Гармонізувати законодавство з ЄС 

Підготовка законопроекту тривала з вересня поточного року. До обговорення і внесення пропозицій були залучені галузеві асоціації працівників, представники великого та малого бізнесу, а також профспілкових організацій. Закон вступить в силу за 6 місяців після розгляду та ухвалення парламентом. Ще протягом року буде діяти так званий перехідний період. За цей час відбудеться адаптація трудових відносин і кадрових документів до нововведень.

Більш докладно про переваги нового законодавства про зайнятість: http://labor.me.gov.ua/

Проект закону взятий з сайту «РБК-Україна».

 

 

UPD_02/01/2020

Законопроект вже зареєстровано на сайті ВРУ під номером №2708 від 28.12.2019. Але тексту поки не має. Ми обов'язково про це повідомимо окремо. Але інформацію про окремі норми законопроекту міністр економіки наводив у постах у своєму профілі Facebook. Наприклад, про визначення трудових відносин ми писали тут, а про підстави для звільнення ось тут

Нагадаємо, що ще у вересні 2019 року Президент доручив новому Уряду у співпраці з новим складом ВРУ переглянути трудове законодавство та запровадити до 1 січня 2020 року новий Трудовий кодекс. До того ж Президент зауважив, що серед іншого слід звузити сфери неформальної зайнятості, зокрема, суттєвого посиливши відповідальність за тіньове ведення господарства. 

***

Читайте також:

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»