• Посилання скопійовано

Чи може працівник сам придбати собі спецодяг?

У загальному випадку забезпечити працівника спецодягом повинен роботодавець. Але в одному випадку можлива ситуація, коли спецодяг (або спецвзуття) працівник купує за власні кошти, а роботодавець потім (на підставі поданих документів) йому ці витрати компенсує. Що це за випадок, розповідає Держпраці

Чи може працівник сам придбати собі спецодяг?

Держпраці у Хмельницькій області нагадує, що відповідно до вимог ст.163 КЗпП, ст.8 Закону «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту й безоплатно забезпечити ними працівників. Згідно зі ст. 164 КЗпП не дозволяється видавати замість спеціального одягу чи спеціального взуття працівникам грошові суми для їх придбання або матеріали для їх виготовлення.

Власник або уповноважений ним орган повинен компенсувати працівникові витрати на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі цих засобів порушено і працівник був змушений придбати їх за власні кошти. Компенсація виплачується на підставі наданих працівником документів (товарний або касовий чек).

15.01.2019 р. набули чинності Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Мінсоцполітики № 1804.

У разі придбання працівником спецодягу та/або інших ЗІЗ за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором (п. 7 розд. ІІІ Мінімальних вимог).

За відсутності в працівника документів, які підтверджують сплачену суму, компенсація має проводить на умовах, що передбачені колективним договором.

Така компенсація (як правило) проводиться за роздрібними цінами підприємства-виробника. У разі дострокового зносу цих засобів не з вини працівника, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний замінити їх за свій рахунок.

Джерело: Держпраці у Хмельницькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»