• Посилання скопійовано

Процедуру та умови надання допомоги по безробіттю оновлять

Мінсоцполітики оприлюднило проект Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності

Процедуру та умови надання допомоги по безробіттю оновлять

Мінсоцполітики оприлюднило проект свого наказу, яким пропонує затвердити Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності. Переглянути його можна тут>>

Цей Порядок визначає процедуру, умови надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, механізм обчислення регіональними та базовими центрами зайнятості, а також філіями регіональних центрів зайнятості державної служби зайнятості страхового стажу.

 

Хто призначатиме допомогу?

Як і тепер, допомогу по безробіттю призначатимуть центри зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його особистою заявою.

 

Тривалість та розмір виплати

Розмір допомоги по безробіттю визначатиметься на підставі відомостей Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі ‒ Державний реєстр) залежно від страхового стажу, заробітної плати (доходу), а у разі відсутності цих відомостей – довідок про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором), виданих особі роботодавцем, військовим комісаріатом, де така особа перебувала на обліку, військовою частиною, органом, де особа проходила службу.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку ‒ не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення. Вік набуття права на пенсію визначається залежно від наявного страхового стажу, обчисленого на підставі відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру, а за період до запровадження Державного реєстру ‒ на підставі трудової книжки або інших документів, які підтверджують такий стаж.

Якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передують місяцю реєстрації особи як безробітної, становить шість або більше місяців, допомога по безробіттю визначатиметься у відсотках до її середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу:

  • до 2 років ‒ 50%;
  • від 2 до 6 років ‒ 55%;
  • від 6 до 10 років ‒ 60%
  • понад 10 років ‒ 70%.

Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшуватиметься і виплачуватиметься у відсотках до визначеного розміру:

  • перші 90 календарних днів ‒ 100%;
  • протягом наступних 90 календарних днів ‒ 80%;
  • надалі ‒ 70%.

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»