• Посилання скопійовано

І роботодавців, і працівників зобов'яжуть сплачувати накопичувальні пенсійні внески: законопроект

Законопроектом №2683 пропонується встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку та залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків на паритетних засадах

І роботодавців, і працівників зобов'яжуть сплачувати накопичувальні пенсійні внески: законопроект

27 грудня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2683 "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення". Його авторами є Г. Третьякова, В. Струневич, С. Гривко та П. Халімон.

Цей Закон визначатиме правові, економічні та організаційні засади загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення в Україні та регулюватиме правовідносини, пов'язані з цим видом діяльності.

Основною метою цього закону є створення накопичувальної пенсійної системи, яка повинна бути:

  • простою та зрозумілою для учасників системи, включаючи однакові умови доступу для всіх категорій осіб, що є учасниками системи;
  • дешевою, включаючи заходи з консолідації певних функцій та обмеження максимальних розмірів витрат, що відшкодовуються за рахунок активів учасників;
  • надійною, що передбачає встановлення принципів обережного інвестування та встановлення дієвих систем управління ризиками при проведенні операцій з пенсійними активами.

У зв'язку з цим запропоновано комбіновану модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків у   Пенсійному казначействі, залучення Центрального адміністратора для здешевлення та консолідації послуг з адміністрування персоніфікованих рахунків учасників Пенсійного казначейства,  а також в недержавних пенсійних фондах, допущених до діяльності у другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.  

 

Кого  зобов'яжуть брати участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення?

Законопроектом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку та залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків на паритетних засадах.

Фізособи–підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, зможуть сплачувати накопичувальні внески на добровільних засадах.

 

Скільки доведеться сплачувати пенсійних внесків?

Роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а учасники системи (працюючі особи) - 1% від заробітної плати (доходу). 

За бажанням працівника розмір його самостійних внесків може бути збільшено.

Роботодавець буде зобов’язаний пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми заробітної плати такого працівника. 

Кошти накопичувальної системи будуть власністю учасників системи (осіб, з заробітної плати яких здійснюються відрахування) у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження перейде до її спадкоємців.

 

Коли набере чинності закон?

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»