• Посилання скопійовано

Працівник отримав травму внаслідок алкогольного сп'яніння: чи нараховувати лікарняні?

Якщо комісією встановлено, що травма не пов’язана з уживанням алкоголю, допомога має надаватися на загальних підставах

Працівник отримав травму внаслідок алкогольного сп'яніння: чи нараховувати лікарняні?

Фахівці відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області, з метою недопущення зловживань та упередження неправомірного використання коштів Фонду, спрямували зусилля на посилення контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності та правомірністю надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням.

Згідно з ч. 1 ст. 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Відповідно до п. 4.2 Інструкції №532, у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з ним, робиться позначка про таке сп’яніння. Частиною 1 ст. 23 Закону №1105 передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності не надається у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням.

Таким чином, підставою для застосування ч. 1 ст. 23 Закону є наявність у листку непрацездатності відмітки про алкогольне, наркотичне або токсичне сп’яніння та встановлення причинного зв’язку травми (захворювання) з таким сп’янінням.

Звертаємо увагу, що на підставі Наказу МВС №81/261/712/5 спільний наказ Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства юстиції України від 24.02.95 № 114/38/15-36-18 втратив чинність.

На теперішній час діючим є Наказ МВС №1452/735. Встановлення стану алкогольного сп’яніння здійснюється на підставі огляду, який проводиться згідно з вимогами Інструкції з використанням спеціальних технічних засобів, показники яких після проведення тесту мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

Причинно-наслідковий зв'язок між сп’янінням та травмуванням установлює комісія із соціального страхування підприємства, де працює потерпілий, після розслідування та з’ясування причин нещасного випадку невиробничого характеру. Відповідно до абз. 3 п. 7 із змінами Постанови КМУ №270 у процесі розслідування беруться до уваги листок непрацездатності чи довідка лікувально-профілактичного закладу, а також за наявності акт за формою НТ, пояснення потерпілого та свідчення очевидців, а у разі потреби - керівника органу (організації), на території чи об'єкті якого стався нещасний випадок, матеріали слідчих органів, рішення суду.

Якщо травма невиробничого характеру сталася з вини інших юридичних або фізичних осіб, комісія із соціального страхування (у разі призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності) ініціює перед робочим органом відділення Фонду питання про відшкодування Фонду витрат на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з травмою невиробничого характеру за рахунок винних осіб.

При встановленні зв’язку між сп’янінням та травмуванням комісія ухвалює рішення про відмову в наданні допомоги. Якщо комісією встановлено, що травма не пов’язана з уживанням алкоголю, допомога має надаватися на загальних підставах.

При виникненні спірних питань у частині призначення та виплати матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду такі спори вирішуються у судовому порядку (ст. 17 Закону №1105-ХІV).

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»