• Посилання скопійовано

Податкові перевірки під час карантину: які заборонено, а які – ні?

Як буде тривати мораторій на перевірки під час карантину? Яким чином будуть відбуватися позапланові перевірки? Чи буде ДПС проводити звірки у цей період?

Податкові перевірки під час карантину: які заборонено, а які – ні?

На своїй сторінці у facebook Андрей Тамошюнас розповів про податкові перевірки під час карантину. Отже, введено «перевірочний» мораторій по ЄСВ (18.03.20 – 18.05.20) та по іншим «фіскаловим» питанням (18.03.20 – 31.05.20). Однозначно – це позитивне явище, але зараз закцентуємо увагу на іншому його аспекті – негативному!

1. ТРИВАЛІСТЬ «ПЕРЕВІРОЧНОГО» МОРАТОРІЮ – відповідно 2 місяці і 2 місяці 14 днів! Чому саме так? Не можу відповісти на дане запитання! Можливо, наші депутати вірять в те, що 03.04.20г. все закінчиться і бізнес зможе надолужити згаяне за час, що залишився?! Але, судячи з того, що відбувається, нічого ще навіть не почалося, а багато хто вже подейкують про закриття (а не «заморожування») бізнесу!

 

2. НА ЯКІ ПЕРЕВІРКИ ПОШИРЮЄТЬСЯ:

  • планові + більшість позапланових документальних перевірок органів ДПС – зверніть увагу, що невиїзні також під забороною!
  • фактичні перевірки – перш за все це стосується питань здійснення розрахункових операцій, дотримання касової дисципліни (пп. 80.2.2 ПКУ), «неоформлених трудових», несплати «зарплатних» податків (пп. 80.2.7 ПКУ) та ін.
  • документальні перевірки по ЄСВ

 

3. ВИНЯТКИ З МОРАТОРІЮ:

камеральні перевірки – уважно вивчіть їх предмет, тому що з 01.01.2017 р. його значно розширено (див. пп. 75.1.1 ПКУ). Небезпека тут ще й в тому, що ці перевірки проводяться без попередження та іноді захоплюють питання, які повинні вивчатися виключно в документальному форматі (наприклад, перевірки на підставі виявлення розбіжностей даних податкової декларації та даних Єдиного реєстру податкових накладних (п. 201.10 ПКУ)).

документальні позапланові перевірки з питань відшкодування ПДВ та/або декларування від'ємного значення з ПДВ на суму, яка перевищує 100 тис. гривень. (пп. 78.1.8 ПКУ) – «відшкодування» перш за все?! Вся сіль даної ситуації криється в пп. 14.1.18 ПКУ – бажаєте отримати відшкодування, проходьте перевірку (не допустите = не отримаєте відшкодування)!

Пам’ятаємо, що підстави та строки для проведення таких перевірок передбачені п. 200.11 ПКУ, а рішення про проведення документальної перевірки має бути прийнято не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки (тобто 30 к.д.).

Перевірки за заявою платника – закон нічого про це не каже, але практика вже пішла второваною дорогою (мораторії минулих років не пройшли безслідно). Деякі платники не можуть (або не хочуть) відмовити податківцям і задовольняють їх прохання.

«блокування» ПН/РК – фактично процедури, пов’язані з «розблокуванням» ПН/РК, реєстрація яких зупинена, є нічим іншим, як класичними документальними перевірками за спрощеним форматом. Не дивлячись на це, жодних винятків стосовно цих фіскальних інструментів закон не містить. Але і дану ситуацію можна використовувати з користю (про це ми писали за посиланням https://cutt.ly/ytlCGIW)

Зустрічні звірки – як відомо, вони не є перевірками (п. 73.5 ПКУ), а значить дуже комфортні для фіскалів в умовах сьогодення.

Бонусом – запити податкових органів про надання інформації та копій документів – також ідеальний інструмент. Так, з одного боку, при задоволенні запиту може бути оформлена зустрічна звірка, а при відмові – акт про неможливість її проведення або ж «узагальнена податкова інформація» …

 

4. ПЛАНОВІ ПЕРЕВІРКИ

Тут все просто – якщо ви були в «плані» на 18.03.2020 – 31.05.2020 – чекайте оновлений план-графік до 30.03.2020 р.!!!

А там можливі варіанти – якщо вас з будь-яких причин не опиниться там, то це не ваші проблеми, а якщо ж навпаки – вас до цього не було в «плані», а тепер ви там з’явитесь, то можна замислитись про недопуск.

 

5. ЗУПИНЕННЯ ПЕРЕВІРОК

Даний момент стосується тих перевірок (планових, позапланових, фактичних), які були розпочаті до 18.03.2020 р., але не були завершеними на вказану дату.

Проблемним в даному моменті бачиться невдале поєднання в нормі закону різних за змістом термінів, що призвело в результаті до відчуття суперечливості та складності сприйняття – «… зупинення перериває термін проведення перевірки …».

З одного боку, «зупинення» передбачає свого роду тимчасове заморожування терміну і поновлення його течії в майбутньому (наприклад, якщо до 18.03.2020 р. перевірка тривала 8 р.д. з 10, то з 01.06.20 р. термін перевірки поновлюється на 2 дні, що залишились).

У свою чергу, в основі «переривання» лежить фактичне анулювання минулої частини терміну і початок його перебігу заново (тобто податківці з усією впевненістю можуть не продовжувати перевірку, а фактично починати її з 01.06.2020 як би «з чистого аркуша»)!

Саме таким чином трактує зазначені терміни цивільний кодекс (див. ст. 263 і ст. 264) і не факт, що податківці випустять це з уваги!!!

 

6. СТРОКИ ДАВНОСТІ

Закон тут досить лаконічний: «На період з 18 березня по 31 травня 2020 року зупиняється перебіг строків давності, передбачених статтею 102 цього Кодексу».

Однак, і тут не обійшлося без «кіноляпа» – мораторій не поширюється на перевірки згідно пп. 78.1.8, але зупинення перебігу строків давності стосується всіх перевірок!

***

Читайте також: Податкові пільги для бізнесу на час карантину: аналіз закону

Автор: Андрій Тамошюнас

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»