• Посилання скопійовано

Не отримали узгоджене бюджетне відшкодування ПДВ – звертайтеся за стягненням до Держказначейства

Верховна палата ВС наголосила, що узгоджене бюджетне відшкодування ПДВ у разі його ненадання підлягає стягненню з держбюджету через Держказначейство

Не отримали узгоджене бюджетне відшкодування ПДВ – звертайтеся за стягненням до Держказначейства

«Судово-юридична газета» розповідає, що такий спосіб захисту прав, як зобов’язання внести заяву товариства до Тимчасового реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування відповідно до п. 56 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ до 1 лютого 2017 року, не призведе до ефективного відновлення права платника податків.

Велика Палата ВС дійшла висновку про те, що ефективним способом захисту, який забезпечить поновлення порушеного права позивача, є стягнення з Державного бюджету України на його користь заборгованості бюджету із відшкодування податку на додану вартість та пені, нарахованої на суму такої заборгованості.

Суди попередніх інстанцій встановили, що позивач подав до органу державної податкової служби в електронній формі податкову декларацію з податку на додану вартість, в якій заявив суму, що підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку. Разом з податковою декларацією позивач подав заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та розрахунок суми бюджетного відшкодування.

Контролюючий орган провів документальну позапланову виїзну перевірку щодо правомірності бюджетного відшкодування податку на додану вартість на рахунок платника у банку, згідно з висновками якої виявилося неможливим підтвердити суму бюджетного відшкодування, що пов’язано з відсутністю відповідей на запити про проведення зустрічних перевірок по ланцюгах постачання.

Під час вирішення спору Велика Палата ВС відступила від висновку, викладеного в постановах ВСУ від 16.09.2015 р. у справі №21-881а15, від 17.11.2015 р. у справі №21-4371а15, від 02.12.2015 р. у справі №21-2650а15, від 20.04.2016 р. у справі №21-452а16, від 07.03.2017 р. у справі №820/19449/14. Згідно з правовим висновком ВСУ порядок відшкодування податку на додану вартість здійснюється органом Державної казначейської служби і не передбачається у спосіб судового стягнення безпосередньо (водночас) зі здійсненням судового контролю над рішеннями контролюючих органів, ухваленими за результатами перевірки сум податку, заявлених до відшкодування або окремо від здійснення такого контролю. Відшкодування з Державного бюджету України податку на додану вартість є виключними повноваженнями податкових органів та органів державного казначейства, а отже, суд не може підміняти державний орган і вирішувати питання про стягнення такої заборгованості.

Велика Палата ВС врахувала, що закон не встановлює залежність виплати платнику податків бюджетного відшкодування від сплати ПДВ його контрагентами або з підстав незавершення перевірки контрагентів платника податку, а також у зв’язку з відсутністю відповідей на запити податкового органу про проведення зустрічних перевірок по ланцюгах постачання.

При цьому неподання контролюючим органом після закінчення перевірки до органу Державної казначейської служби України висновку із зазначенням суми, що підлягає відшкодуванню з бюджету, та непогашення у зв’язку із цим заборгованості з ПДВ не може позбавити платника податку права на отримання бюджетного відшкодування, за умови, якщо цей платник податку надав документи, передбачені Податковим кодексом України, та не позбавляє платника податку права пред’явити вимоги про стягнення пені.

Тому Велика Палата ВС дійшла висновку, що за відсутності механізму реального відшкодування платнику податків узгодженої суми бюджетного відшкодування вказаного податку на користь позивача підлягає стягненню з Державного бюджету України через ГУ ДКС України у м. Києві заборгованість бюджету із відшкодування податку на додану вартість.

З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 12.02.2019 р. у справі №826/7380/15 (провадження №11-778апп18) можна буде ознайомитися в ЄДРСР.

Раніше повідомлялось, що перелік обов’язкових реквізитів податкової накладної доповнено індивідуальним податковим номером. Зауважимо, що форма податкової накладної і до цих змін містить індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість. В п. 30.4 ПКУ уточнено, що не можна відмовитись від застосування податкової пільги з ПДВ.

Крім того ми писали, чи доведеться українцям платити податок з депозиту. Відсотки від депозитів вважаються доходом. Українці за законом повинні платити податки зі своїх доходів.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»