• Посилання скопійовано

З отруєннями у громадському харчуванні боротимуться посиленням контролю

Директору та шеф-кухарю загрожуватиме кримінальна відповідальність

Представники Держкомпідприємництва, Мінекономіки, Мінфіну, ветеринарної та санітарної служб провели зустріч із виробниками м'яса та власниками закладів громадського харчування, на якій обговорювалося питання, яким чином споживач може бути захищений від харчових отруєнь та заражень.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

До найбільшої «зони ризику» в громадському харчуванні потрапляють продукти, які купуються без належних документів -- гарантій якості. До того ж поширеними є ситуації, коли «санітарні книжки» просто купують, або працівники офіційно не оформлені на роботі, зазначає він.

«Відомо, що сьогодні у країні близько 80 000 хворих на туберкульоз. Хочу підкреслити першочерговість перевірок саме на туберкульоз та захворювання, що передаються повітряно-краплинним шляхом, і діагностуються вони під час медогляду у лікаря, а не в кишені, коли купується довідка. Це колосальні ризики! Тому працівники повинні бути офіційно оформлені та з реальними довідками», -- наголошує голова Держкомпідприємництва.

У зв'язку з цим на зустрічі розглядалися пропозиції:

-- запровадити особисту відповідальність власника та директора закладу, шеф-кухаря (аж до кримінальної);

-- запровадити оплату товару виключно за безготівковим розрахунком;

-- запровадити постачання продукції до закладів громадського харчування у фірмовому упакуванні від виробника;

-- запровадити за прізвищами) і дата медогляду. Запровадження такого паспорта прискорить проведення контролюючими органами моніторингу, не завдаючи незручностей підприємцю.

Також розглядалося питання щодо процедури перевірки закладів особливої категорії: дитсадки, лікарні, школи, будинки перестарілих, пансіонати, армія, в'язниці. «У таких закладах люди часто не мають права вибору і харчуються тим, що їм дають. Відповідно продукти повинні купуватися у перевіреного постачальника, а не там, де дешевше», -- вважає посадовець.

При цьому він нагадав, що у Верховній Раді вже є законопроект, який встановлює норми, що відповідають європейським. Над ним працювала майже рік група фахівців (консультативного центру при Президенті, Мінагро, Держкомпідприємництва).

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»