• Посилання скопійовано

ФОП вирішив припинити свою діяльність: який алгоритм дій?

Якщо підприємець не здійснює діяльності, це не означає, що він звільнений від сплати податків. Для того щоб звільнити себе від підприємницьких зобов'язань назавжди, слід пройти процедуру припинення підприємницької діяльності. З'ясуймо, з чого почати, яку звітність подати та які податки сплатити востаннє

ФОП вирішив припинити свою діяльність: який алгоритм дій?

Подання заяви

Якщо ФОП прийняв рішення припинити діяльність, він повинен подати заяву (ч. 4 ст. 18 Закону про держреєстрацію) за формою №12, затвердженою наказом Мін'юсту від 18.11.2016 р. №3268/5.

Є кілька варіантів подання заяви.

Якщо ФОП подає заяву особисто, заявник пред'являє паспорт громадянина України2. А якщо це робить його представник, додатково подається оригінал або примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує повноваження представника, та паспорт. Довіреність на припинення підприємцем діяльності може бути оформлено за кордоном. Якщо документ оформлено іноземною мовою, він підлягає перекладу українською мовою та посвідченню у нотаріуса справжності підпису перекладача.

Документи за вибором підприємця подаються до:

  • управління державної реєстрації – державного реєстратора незалежно від місця реєстрації (додатково див. «ДК» №47/2019);
  • центру надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • нотаріуса.

Також є можливість подання документів:

  • поштою3. Листи з відповідними документами можна надсилати також із-за кордону. У цьому випадку заява повинна підписуватися підприємцем, а справжність підпису заявника засвідчуватися нотаріально (пп. 5 ч. 1 ст. 15 Закону про держреєстрацію);
  • у режимі онлайн через сайт «Он-лайн будинку юстиції» або на порталі державних послуг за допомогою електронного цифрового підпису ФОПа.

1 Якщо діяльність зупинено, залишається обов'язок зі сплати єдиного податку, якщо ФОП на 1-й або 2-й групі єдиного податку, та обов'язок зі сплати мінімальної суми ЄСВ незалежно від обраної підприємцем системи.

2 Або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне чи тимчасове проживання.

3 Можна надсилати заяву (ф. №12) із повідомленням про вручення та описом вкладення.

 

Подання заяви онлайн

Спочатку потрібно зареєструватися та авторизуватися на сайті «Он-лайн будинку юстиції», перейти до розділу «Реєстрація бізнесу, ГО та ЗМI», обрати розділ «Фізична особа – підприємець», натиснути «Перейти до реєстрації» – «Послуги» – «Подати заяву» – «Фізичні особи» – «Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця». Далі заповнюємо заяву, підписуємо її за допомогою електронного цифрового підпису ФОПа та натискаємо «Подати».

 

Розгляд документів здійснюється протягом 24 годин після надходження заяви до держреєстратора, крім вихідних та святкових днів (ст. 26 Закону про держреєстрацію). У випадку відсутності зауважень статус ФОПа вважається припиненим з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою (ч. 9 ст. 4 Закону про держреєстрацію). Перевірити цей факт можна за безкоштовним запитом: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch, де з'явиться запис «Припинено». При цьому дані про припинення ФОПа автоматично надсилаються до органів Державної податкової служби.

 

Зняття з обліку в ДПС

Обмін відомостями про здійснення дій з держреєстрації зняття з обліку підприємця здійснюється у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами органу Державної податкової служби.

Підставою для зняття підприємця з обліку у податковій є відомості про держреєстрацію припинення, отримані від держреєстратора (пп. 65.10.3 ПКУ). Дата зняття з обліку повинна відповідати даті отримання відомостей про держреєстрацію припинення. Дані про зняття з обліку передаються податковою за основним місцем обліку ФОПа до ЄДР із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків знято з обліку. Але після держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує обліковуватись у податковій як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

 

Зверніть увагу!

За пп. 65.10.8 ПКУ, у разі коли після внесення до Держреєстру запису про припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує провадити таку діяльність, вважається, що вона розпочала таку діяльність без взяття її на облік.

 

Відповідно до п. 11.18 Порядку №1588, зняття з обліку здійснюється таким чином:

1) до Реєстру самозайнятих осіб вноситься запис про припинення підприємницької діяльності підприємця;

2) тепер фізособа, яка вже не має статусу ФОПа, має здійснити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності в установлені строки (пп. 65.10.8 ПКУ);

3) подати декларації за останній базовий податковий період, в яких відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності;

4) платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування й об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, податкову за основним місцем обліку (п. 8.5 Порядку №1588). У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, зокрема стану об'єкта оподаткування, слід подати повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. Наприклад, ФОП міг бути платником екологічного податку або платником рентної плати1 тощо. У випадку із припиненням діяльності строку подання такого повідомлення немає, проте радимо подати його протягом 10 робочих днів із дня внесення держреєстратором інформації щодо припинення діяльності;

1 За пп. 250.2.1 ПКУ за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення він подавав декларації за місцем розміщення стаціонарних джерел.

 

Заповнення форми №20-ОПП

Згідно з додатком до ф. №20-ОПП і роз'ясненням податківців (ЗIР, підкатегорія 119.11):

– у графі 2 «Код ознаки надання інформації» зазначається ознака 6 – закриття об'єкта оподаткування;

– у графі 9 «Стан об'єкта оподаткування» зазначається 7 – зміна призначення/перепрофілювання;

– у графі 10 «Вид права на об'єкт» зазначається вид права на об'єкт оподаткування, в якому фізособа займалася підприємницькою діяльністю за місцем свого проживання, а саме: право власності; право володіння; право господарського відання, право постійного користування; право довгострокового користування або оренди; право короткострокового користування, оренди або найму; іпотека; довірче управління майном тощо;

– графа 12 «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» заповнюється у разі реєстрації об'єкта оподаткування у відповідному держоргані з отриманням відповідного реєстраційного номера, а саме: кадастровий номер, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна, номер кузова транспортного засобу, реєстраційний знак тощо.

 

5) якщо після припинення підприємницької діяльності залишилися незакриті підприємницькі рахунки у банках (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізосіб), податківці доводять до відома фінустанов про припинення ФОПа: повідомляють дату та номер відповідного запису в ЄДР, а також дату зняття з обліку платника податків у ДПС.

Але наведені нами дії не означають закінчення історії. Реєстрацію буде скасовано тільки після подання ліквідаційної звітності, отримання акта звірки з ПФУ та проведення перевірки. Якщо за результатами такої перевірки ФОП не матиме заборгованостей зі сплати платежів до бюджету, штрафних санкцій, то підприємцю встановлюється обліковий стан «припинено». Дані про зняття з реєстрації ФОПа як платника податків та як платника ЄСВ податківці передають до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та громадських формувань та оприлюднюють на порталі електронних сервісів ЄДР. Перевірити цей факт можна за безкоштовним запитом: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

Відповідно до пп. 78.1.7 ПКУ, документальна позапланова перевірка здійснюється у випадку припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця. Але відразу зауважимо, перевірки може і не бути. Незважаючи на те що припинення діяльності є підставою для неї, податківці не мають для цього достатніх ресурсів. Тож після закінчення 1095 днів колишній ФОП може бути впевнений, що перевірки вже не буде. Отже, самому підприємцеві ініціювати перевірку не варто, просто треба дочекатися закінчення 1095 днів (додатково див. тут).

 

Закриття рахунків у банку

Хоча податківці і повідомляють фінустанови про припинення ФОПа, рекомендуємо зробити це самостійно. Фізособі достатньо звернутися до банку, в якому відкрито підприємницькі рахунки, для їх закриття. У деяких банках процедуру ліквідації ФОПа із зазначенням реквізитів рахунків можна провести онлайн через клієнт-банк.

Після отримання заяви про закриття рахунку, згідно з п. 142 оновленої Iнструкції, №492 банк закриває поточні рахунки клієнтів на підставі їхніх заяв.

 

Скасування реєстрації РРО

Не всі підприємці у своїй діяльності застосовували РРО1. Але тим, хто їх мав, коротко нагадаємо про такі дії. Звернімося до глави 4 р. II Порядку №547. Реєстрація РРО діє до дати скасування реєстрації РРО, що відбувається у випадках, коли:

  • СГ подає заяву про скасування реєстрації РРО за ф. №4-РРО (додаток 4);
  • є відомості з ЄДР щодо державної реєстрації припинення.

1 Радше за все, рішення про припинення діяльності пов'язане саме з ризиком застосування РРО.

Отже, скасування реєстрації РРО здійснюється за заявою підприємця або примусово за рішенням податкової за місцем реєстрації РРО.

Факт скасування реєстрації РРО підтверджується довідкою про скасування реєстрації РРО за ф. №6-РРО (додаток 6), тому все ж таки краще підприємцеві подати заяву самостійно.

Перед скасуванням реєстрації РРО його потрібно розпломбувати у Центрі сервісного обслуговування, з яким суб'єкт господарювання уклав договір про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Разом із заявою про скасування реєстрації суб'єкт господарювання надає до органу ДПС реєстраційне посвідчення. Протягом п'яти календарних днів з дня отримання заяви та реєстраційного посвідчення за наявності довідки про опломбування з відміткою про розпломбування РРО, надісланої центром сервісного обслуговування до податкової за місцем реєстрації РРО, посадова особа ДПС проводить скасування реєстрації РРО шляхом внесення реєстраційного запису до інформаційної системи ДПС та надає (надсилає) підприємцеві довідку про скасування реєстрації за ф. №6-РРО (додаток 6). У заяві про скасування реєстрації РРО зазначається спосіб отримання довідки (поштою або безпосередньо в контролюючому органі) або її копії (електронною поштою).

Якщо ФОП для формування та подання звітності в електронній формі користується спеціалізованим клієнтським програмним забезпеченням, заяву на скасування реєстрації РРО можна сформувати в електронному вигляді і додати файли у форматі PDF (за потреби).

Якщо скасування реєстрації РРО було здійснено за рішенням податкової (без подання заяви від ФОПа), копія довідки про скасування реєстрації надсилається до центру сервісного обслуговування, який проводив технічне обслуговування РРО.

 

Заповнення розділу II декларації:

– у графі 3 рядка 10.8 зазначається додатне значення графи 9 рядка 1 «Усього» р. I додатка Ф2 до декларації;

– у графі 6 рядка 10.8 зазначається сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, розрахована за ставкою 18% та відображена у рядку 1.5 р. III додатка Ф2 до декларації;

– у графі 7 рядка 10.8 зазначається сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету, розрахована за ставкою 1,5% та відображена у рядку 2.3 р. III додатка Ф2 до декларації.

 

ФОП на загальній системі

Підприємці на загальній системі звітують за наслідками календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового року. У випадку припинення діяльності діють окремі вимоги.

Згідно з п. 177.11 ПКУ протягом 30 календарних днів з дня проведення держреєстрації припинення слід подати декларацію про майнове становище і доходи. Наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. №177 у новій редакції викладено нову форму податкової декларації, і за правилом п. 46.6 ПКУ за новою формою слід звітувати вже за 2019 рік.

У розділі I декларації «Загальні відомості» у рядку 8 треба зробити відповідну позначку «х» – категорія «особа, яка припинила підприємницьку діяльність протягом звітного року датою». У наступних комірках зазначається дата, що відповідає даті держреєстрації припинення в ЄДР.

При заповненні декларації та додатка Ф2 (в якому відображається розрахунок підприємницьких доходів та витрат) останнім базовим податковим періодом є період із дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності. У звітності відображаються доходи від проведення підприємницької діяльності за останній звітний період (у більшості випадків це 01.01.2019 р. до дати припинення).

У розділах II – VII декларації та додатках показники проставляються у гривнях із копійками. У додатку Ф2 розраховуються сума чистого доходу та податкові зобов'язання: сума податку на доходи фізосіб (з урахуванням сплаченого авансового внеску протягом року) та військового збору. Значення граф 4 – 8 розділу I додатка Ф2 дорівнюють значенням відповідних граф Книги обліку доходів і витрат.

Цілком можливо, що після припинення діяльності з колишнім ФОПом розрахуються боржники. Але якщо у держреєстратора вже внесено запис про припинення діяльності, дебіторська заборгованість, отримана в цей момент, оподатковується як отримані доходи фізосіб (громадян), з утриманням ПДФО та військового збору без зменшення бази оподаткування на витрати. Мало того, якщо дебіторка – від суб'єкта господарювання, то саме він повинен виконати функції податкового агента згідно з пп. 162.1.3 ПКУ.

 

ФОП – платник ЄП

У разі прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності фізособа – платник єдиного податку не подає заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування.

Крім того, немає підстав щодо сплати єдиного податку з періоду, наступного за періодом, у якому орган ДПС отримав від держреєстратора повідомлення про проведення держреєстрації припинення ФОПа. Єдиний податок не сплачують:

  • перша та друга групи – з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому податкова отримала таке повідомлення;
  • третя група – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому отримано інформацію про припинення.

Особливостей подання декларації у зв'язку із припиненням немає. Податкові декларації ФОП-«єдинник» востаннє подає наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Якщо у платника єдиного податку залишалися боржники і непогашена дебіторська заборгованість, дохід у платника єдиного податку не виникає.

Але якщо після закінчення процедури припинення підприємницької діяльності боржник – суб'єкт господарювання погашає суму дебіторської заборгованості, то вся сума заборгованості підлягає оподаткуванню за загальними правилами, встановленими р. IV ПКУ для платників податку – фізосіб. I, як було зазначено вище, суб'єкти господарювання є податковими агентами.

 

Увага, «єдинники»!

За пп. 3 п. 292.11 ПКУ суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, не включаються до доходу платника єдиного податку. У випадку припинення діяльності її потрібно повернути «всім, кому ми винні», у т. ч. позикодавцеві. Адже сума поворотної фінансової допомоги, не повернена платником єдиного податку до припинення підприємницької діяльності до закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги, після внесення запису до ЄДР про припинення підприємницької діяльності є доходом фізособи.

Як слушно зауважують податківці у ЗIР, підкатегорія 107.04, якщо згідно з нормами розділу IV ПКУ, зокрема пп. 168.1.3 ПКУ, окремі види оподатковуваних доходів не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, фізособа, яка є платником податку на доходи фізосіб, зобов'язана самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Виходить, якщо ФОП – платник єдиного податку, який отримав поворотну фінансову допомогу, не повернув її у статусі ФОПа, то він не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

 

Остання звітність з ЄСВ

За наслідками кожного підприємницького року ФОПи, незалежно від обраної системи оподаткування, зобов'язані подати звітність з ЄСВ за себе за ф. №Д5 згідно з додатком 5 Порядку №435. Подається цей звіт один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. А звітним періодом у підприємця є календарний рік.

Звіт подається незалежно від того, чи провадиться підприємницька діяльність (винятком є платники єдиного податку – пенсіонери або особи з інвалідністю, які не сплачують ЄСВ згідно із законом). Підприємець заповнює в розрізі місяців звітного року таблицю 1, в якій відображається нарахування ЄСВ.

Але згідно з п. 9 р. III Порядку №435 у разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП зобов'язаний подати звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності. У цьому випадку звіт подається протягом 30 календарних днів з дня проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності.

Наприклад, дата внесення до ЄДР запису про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності – 31 жовтня. ФОП востаннє повинен подати звіт з ЄСВ за період з 1 січня до 31 жовтня до 29 листопада включно із обов'язковим заповненням поля 5 (дата припинення) та поля 7 (тип форми) шапки звіту.

ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

 

Зверніть увагу!

У разі припинення підприємницької діяльності ЄСВ сплачується за період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць. Отже, якщо держреєстрація припинення відбулася 5 числа, ЄСВ слід сплатити не в пропорційному відношенні, а в розмірі мінімального місячного внеску. У 2019 р. він становить 4173 х 22% = 918,06 грн. Тож рекомендуємо завчасу спланувати припинення діяльності ФОПа і подавати документи на припинення до держреєстратора у другій половині місяця.

 

З обліку підприємець знімається після проведення перевірки (у разі її проведення) та здійснення остаточного розрахунку. Датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

Якщо за результатами перевірки збільшено або зменшено зобов'язання, підприємець формує і подає звіт згідно з таблицею 3 додатка 6 до Порядку №435 протягом одного календарного місяця після здійснення відповідних розрахунків. Такий звіт заповнюється на підставі акта перевірки.

Зауважимо, що строків давності для проведення перевірки та донарахування сум ЄСВ не передбачено. У разі виявлення своєчасно не сплачених сум ЄСВ платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх із нарахуванням пені (ч. 2 ст. 25 Закону про ЄСВ). Пеня нараховується з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожен день прострочення платежу. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум (ч. 10, 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

З дня надходження вимоги про сплату недоїмки платник ЄСВ протягом 10 календарних днів повинен сплатити суми недоїмки та штрафів разом із нарахованою пенею.

 

Iнша звітність

Якщо ФОП був платником інших податків, то останнім звітним (податковим) періодом для подання звітності з відповідного податку буде звітний (податковий) період, установлений ПКУ для такого податку, в якому прийнято рішення про припинення діяльності. Подання звітності з відповідного податку за останній звітний період здійснюється у строки, визначені п. 49.18 ПКУ, виходячи з базового звітного (податкового) періоду, встановленого для такого податку.

 

Підсумки

Після держреєстрації припинення ФОП повинен зробити ще кілька важливих кроків:

1) подати до ДПС звітність за останній базовий звітний період, у якому проведена держреєстрація припинення;

2) розрахуватись за податками. ФОП знімається з обліку після проведення перевірки, здійснення остаточного розрахунку зі сплати податків та ЄСВ та закриття інтегрованих карток;

3) в Електронному кабінеті платника переглянути інформацію про реєстри екземплярів РРО та реєстри ЦСО, про всі свої об'єкти оподаткування, про стан розрахунків з бюджетом.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»