• Посилання скопійовано

Юрособа-«єдинник» виявила надлишки основних засобів: які податкові наслідки?

Платник єдиного податку III групи (без сплати ПДВ) за результатом інвентаризації матеріальних цінностей виявив надлишки основних засобів. Чи оподатковується єдиним податком сума виявлених надлишків ОЗ і як такий дохід відобразити у податковій декларації?

Юрособа-«єдинник» виявила надлишки основних засобів: які податкові наслідки?

Коментар до ІПК ДФС від 23.07.2019 р. №3418/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

У коментованій ІПК податківці звернулися до пп. 2 п. 292.1 ПКУ. За ним доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Також в цій ІПК наведено норму пп. 296.1.3 ПКУ. Згідно з нею платники єдиного податку III групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ПКУ.

Юридичні особи – платники єдиного податку ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (п. 44.2 ПКУ).

На підставі цих норм податківці звернулися до норм П(С)БО 15, що на практиці роблять дуже рідко. Відповідно до П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Висновки податківців: необліковані основні засоби, що виявлені за результатами інвентаризації, призводять до зростання власного капіталу юридичної особи, тому вважаються доходом платника єдиного податку третьої групи, проте потребують достовірного визначення його оцінки.

Ця позиція податківців не нова. Про неї ми писали тут.

Як відображаються в бухгалтерському обліку надлишки, виявлені під час інвентаризації, ми зазначали ось тут.

Але порядок оподаткування доходів єдиним податком встановлено ПКУ. Згідно з п. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно з законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Таких договорів на ці надлишки у підприємства немає. Тож з огляду на цю норму ніякого оподаткованого доходу юрособі-«єдиннику» у разі виявлення надлишку ОЗ при інвентаризації виникати не повинно.

Але те підприємство, яке вже звернулося до ДФС та отримало від них коментовану ІПК з відповідними висновками не на його користь, не може її ігнорувати та має діяти за нею. Іншим підприємствам можна діяти в рамках ПКУ та не визнавати за операцією з виявлення надлишків ОЗ доходу.

 

А якщо надлишки у вигляді товарів?

Окремо податківці зупинилися на наслідках виявлення надлишків товарів, хоча про це їх платник податку і не запитував.

У такому разі, на думку податківців, теж має місце безкоштовне отримання товарів (запасів). І знову вони звертаються до П(С)БО.

ТМЦ, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу, для цілей бухгалтерського обліку вважаються запасами (п. 6 П(С)БО 9).

Відповідно до п. 2.14 Методрекомендацій №2, виявлені у процесі інвентаризації надлишки запасів оприбутковуються за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві.

Безкоштовне отримання товарів призводить до зростання запасів, що, своєю чергою, зумовлює зростання власного капіталу підприємства.

Отже, висновок податківців: сума виявлених надлишків товарів включається до складу доходу платника єдиного податку за той звітний період, у якому їх надлишок оприбуткований.

 

Як відобразити дохід в декларації щодо надлишків ОЗ та ТМЦ?

Сума отриманого доходу відображається у рядку 1 розділу II декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) і оподатковуватиметься за ставкою 3% (рядок 6 декларації).

Але слід мати на увазі, що сума доходу від визнання надлишків ОЗ впливає на загальний обсяг доходу для перебування на спрощеній системі (для ІІІ групи – 5 млн грн).

У разі перевищення юрособою-«єдинником» 5 млн грн до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у подвійному розмірі (в нашому випадку – 6%, рядок 7 декларації). А саме перевищення відображається в рядку 2 декларації. І за його наявності юрособа зобов’язана буде перейти на загальну систему оподаткування з наступного кварталу. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»