• Посилання скопійовано

Компенсація за пошкодження орендованого майна: чи буде дохід у платника ЄП?

Податківці розповіли, чи включається до доходу платника ЄП - орендодавця сума отриманої компенсації від орендаря за пошкодження орендованого майна

Компенсація за пошкодження орендованого майна: чи буде дохід у платника ЄП?

Згідно з пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Для платників ЄП ІІІ групи юридичних осіб дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухгалтерського обліку) (пп. 292.13 та пп. 296.1.3 ПКУ), який здійснюється згідно з НП(С)БО та/або іншими нормативно-правовими актами Мінфіну з питань бухгалтерського обліку.

Своєю чергою, відповідно до П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства) за умови, що оцінку доходу може бути достовірно визначено.

При цьому, як роз’яснюють дніпропетровські податківці у ІПК від 25.10.2019 р. №1006/ІПК/04-36-12-04-21, суми відшкодування збитків і компенсацій відображаються в бухгалтерському обліку у складі інших операційних доходів (п. 7 П(С)БО 15) за кредитом субрахунку 715 "Одержані штрафи, пені, неустойки".

Отже, отримана орендодавцем, платником ЄП, сума компенсації вартості завданих збитків від пошкодження орендованого майна включається до доходу такого орендодавця.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»