• Посилання скопійовано

Як будуть розвивати ІТ-сферу: підсумки зустрічі Мінцифри з бізнесом

Бізнес зустрівся зі заступником Мінцифри з питань розвитку ІТ

Як будуть розвивати  ІТ-сферу: підсумки зустрічі Мінцифри з бізнесом

3 березня відбулася зустріч бізнес-спільноти Європейської Бізнес Асоціації з Олександром Борняковим, заступником Міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ.

На зустрічі було обговорено загальні плани щодо розвитку української ІТ-індустрії, осучаснення освіти для підвищення експертизи та конкурентоспроможності наших випускників, встановлення квоти на імміграцію іноземних ІТ-фахівців, загальну цифровізацію державних послуг, підходи до оподаткування індустрії інформаційних технологій та створення ринку криптовалюти в Україні.

Так, однією з основних стратегічних цілей Міністерства цифрової трансформації є саме подвоєння доходу від експорту та кількості ІТ-спеціалістів, залучених в індустрію інформаційних технологій.

Заступник Міністра виділив, що одним з ключових способів стимулювання ІТ є розвиток системи вищої освіти, адже попит на фахівців значно перевищує пропозицію на ринку.

Серед ідей:

  • скоротити тривалість навчання до 2-х років, аби набуті знання представляли цінність та йшли в ногу зі світовими трендами;
  • змінити застарілий та неактуальний класифікатор спеціальностей;
  • аби надати ІТ освіті більшої практичності, цього року в якості експерименту передати один або кілька ВНЗ у розпорядження ІТ компаній, однак, наразі, аби запустити таку ініціативу, в першу чергу, необхідно імплементувати закон «Про приватно-публічне партнерство».

Ще одним способом подолання нестачі ІТ-спеціалістів є введення квоти на імміграцію 5000 ІТ-спеціалістів. За словами заступника Міністра, дана ініціатива повноцінно мала запрацювати вже з березня цього року, однак, наразі до відповідної постанови КМУ ще вносяться певні корективи. Так, коли її буде опубліковано, іноземці за квотою зможуть перебувати в Україні 10 років та іммігрувати разом з сім’єю. У запропонованому, «тестовому» режимі квоту планують розділити між найбільшими містами України. Очікується, що до кінця тижня бізнес зможе побачити остаточний текст документу.

Що стосується надання адміністративних послуг онлайн, активно готується та доповнюється портал і додаток «ДІЯ», що у перспективі зможе повністю цифровізувати державні послуги. А з грудня вже успішно реалізується програма «Е-малятко» в дев’яти містах України, та у бета-режимі є можливість відкриття/закриття ФОП.

Крім того, піднімалось питання створення податкових опцій для ІТ-компаній.

Так, планується створення окремої групи спрощеного оподаткування для ІТ – ФОП 5, з поступовим ростом податкових ставок до 10% та нівелюванням ризиків перекваліфікації контрактних відносин у трудові. Що стосується продуктових компаній, то для стимулювання їхнього розвитку планується запровадити IP Box з податковими пільгами до 80%.

Також вже зараз готується законопроєкт, котрий буде регулювати ринок криптовалюти та дозволить йому повноцінно запрацювати в Україні. Очікується, що впродовж трьох тижнів бізнес зможе побачити перший драфт, а вже остаточний проєкт документу планують підготувати до червня поточного року.

***

Читайте також: Айтішникам полегшать податкове навантаження, але заборонять зовнішньоекономічну діяльність

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»