• Посилання скопійовано

Права водія зразка СРСР слід замінити! Як це зробити? Чи потрібна екзаменаційна картка?

Посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади СРСР, припиняють свою дію з 01.01.2014 р.

Права водія зразка СРСР слід замінити! Як це зробити? Чи потрібна екзаменаційна картка?

Нагадаємо, що з 06.12.2012 р. набрав чинності Закон від 20.11.2012 р. №5492-VI, яким визначено форму та порядок видачі документів, що:

1) посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

а) паспорт громадянина України;

б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

в) дипломатичний паспорт України;

г) службовий паспорт України;

ґ) посвідчення особи моряка;

д) посвідчення члена екіпажу;

е) посвідчення особи на повернення в Україну;

є) тимчасове посвідчення громадянина України;

2) посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:

а) посвідчення водія;

б) посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;

в) посвідка на постійне проживання;

г) посвідка на тимчасове проживання;

ґ) картка мігранта;

д) посвідчення біженця;

е) проїзний документ біженця.

Наразі приділимо увагу посвідченню водія, адже за приписами перехідних положень Закону №5492 посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади СРСР, припиняють свою дію з 01.01.2014 р.

Що потрібно зробити для заміни таких посвідчень водія?

Порядок видачі підрозділами Державтоінспекції МВС посвідчень водія передбачені у Положенні про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженому Постановою КМУ від 08.05.93 р. №340 (у редакції постанови КМУ від 20.05.2009 р. №511) та Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія, затвердженій наказом МВС України від 07.12.2009 р. №515.

Так, у п. 2.1 Інструкції сказано: водії, які мають посвідчення СРСР, для обміну посвідчення водія у зв'язку із закінченням строку його дії подають до РЕП ДАІ:

— паспорт або документ, що його замінює, з відміткою органу внутрішніх справ про реєстрацію місця проживання;

— посвідчення водія;

— дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

— медичну довідку встановленого зразка про придатність до керування ТЗ відповідної категорії;

— квитанції про сплату коштів за бланкову продукцію та послуги Державтоінспекції.

Згідно з п. 2.24 Інструкції обмін посвідчення водія проводиться без складання іспитів. Аналогічна норма міститься й у п. 25 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого Постановою КМУ від 08.05.93 р. №340 (у редакції постанови КМУ від 20.05.2009 р. №511).

Увага! Останнім часом у пресі поширилася інформація про те, що серед переліку документів, які мають бути подані для заміни посвідчення водія, є такий документ, як екзаменаційна картка водія. Наразі в Інструкції №515 яка визначає чіткий перелік документів що подається для заміни прав зразка СРСР такого документу немає.

Щоправда п. 28 Положення №340 говорить що обмін посвідчення водія без складання іспитів проводиться за умови подання картки водія або довідки з реєстраційно-екзаменаційного підрозділу про підтвердження факту видачі посвідчення водія. Але він стосується обміну прав у зв'язку із відкриттям нижчих категорій.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»