• Посилання скопійовано

Як діяти, коли у вас вимагають благодійні внески — роз'яснення МОЗ

Міністерство охорони здоров'я проінформувало, які дії слід вчинити, якщо вас примушують стати благодійником

Як діяти, коли у вас вимагають благодійні внески — роз'яснення МОЗ

МОЗ крок за кроком трансформує охорону здоров’я і викорінює корупцію. Як швидко відбудуться якісні зміни, залежить від усіх: і пацієнтів, і медичних працівників, і управлінців. Сьогодні у МОЗ нагадали про норми закону, які забороняють примусово збирати благодійні внески та зобов’язують медзаклади інформувати пацієнтів про усі фінансові надходження.

 

Про сутність благодійних внесків

Ніхто не може заборонити благодійність - кожна людина може добровільно і на власний розсуд жертвувати свої кошти чи майно. Ключове: благодійність - це жест доброї волі, а вимагання грошей під прикриттям  «благодійних» внесків є прямим порушенням закону (п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації»).

Ні за яких обставин благодійні внески не можуть бути обов’язковими для сплати, а будь-які примусові збори коштів - неприпустиме явище в медзакладах. Невиконання цих вимог тягне за собою адміністративну відповідальність.

 

 

Що робити, якщо вас примушують стати благодійником медзакладу

Якщо у вас вимагають здати благодійних внесок у медзакладі, зверніться зі скаргою до:

  • головного лікаря;
  • органу управління закладом - департаменту чи управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja;
  • правоохоронних органів.

 

Медзаклади повинні звітувати про добровільні внески

Щоб зробити процес збору благодійних внесків прозорим, МОЗ  зобов’язав заклади охорони здоров’я звітувати про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб. З 1 січня 2018 року медзаклади повинні щоквартально інформувати про зібрані кошти та напрями їх використання:

  • на території медзакладу у загальнодоступному місці, наприклад, на дошці оголошень;
  • на веб-сайті медзакладу, якщо такий є;
  • на веб-сайті обласного департаменту чи управління охорони здоров’я.

Пацієнти мають знати, скільки коштів зібрано конкретним медичним закладом і на які потреби - ліки, витратні матеріали, медичні вироби тощо - вони витрачені.

Про ці вимоги і обов’язковість їх дотримання МОЗ нагадало керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій та керівникам закладів охорони здоров’я офіційним листом (завантажити).

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: МОЗ України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»