• Посилання скопійовано

Як коронавірус вплине на економіку України?

Ризик поширення коронавірусу може призвести до уповільнення економічної активності в Україні, - відзначили в НБУ. Поки що поширення коронавірусної інфекції справило обмежений і нейтральний вплив на українську економіку

Як коронавірус вплине на економіку України?

Ризик поширення коронавірусу у світі може призвести до рецесії світової економіки і значного уповільнення економічної активності в Україні, - пише "УНІАН".

Як сказано в матеріалах НБУ, суттєве зниження світового попиту, а також переоцінка інвесторами ризиків країн, що розвиваються, можуть негативно позначитися на показниках зовнішньої торгівлі України й ускладнити залучення фінансування. Відзначається, що поки що поширення коронавірусної інфекції має обмежений і нейтральний вплив на українську економіку.

Український експорт продовжує зростати, а деяке зниження цін на окремі товари вітчизняного експорту більш ніж компенсовано подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок за кордон. Разом з тим ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт.

При цьому, український валютний ринок реагує на невизначеність із ситуацією з вірусом і посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв і підвищеною нервозністю.

За оцінками НБУ, на економічній активності й інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу, як зниження цін й охолодження світової економіки, пом'якшення монетарних політик центральними банками провідних економік світу, введення урядами інших країн заходів щодо недопущення поширення вірусу. Крім падіння цін на світових ринках через коронавірус, зниженню інфляції в Україні сприятимуть конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися. Вони провокуватимуть підтримку рекордно низьких цін на енергоносії, що впливатиме і на ціни товарів українського експорту.

Загалом, як зазначив НБУ, усі ці чинники матимуть різноспрямований вплив на економічне зростання та інфляцію в Україні, що посилює невизначеність.

При цьому, укладення нової програми з МВФ скоротить уразливість економіки України в період турбулентності на світових ринках в період пікових виплат за державним боргом.

Також на ставлення інвесторів до України впливатимуть рішення українських судів щодо відповідальності та зобов'язань екс-власників збанкрутілих банків.

 ***

Читайте також:

Всі новини на цю тему за посиланням >>>

Джерело: УНІАН

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»