• Посилання скопійовано

Особливості спадкування земельної ділянки за законом та заповітом — відеоролик від Мін'юсту

Міністерство юстиції презентувало черговий інформаційно-навчальний відеоролик із серії «Знай своє право на землю» на тему «Право власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом та заповітом»



Фахівці Мін’юсту пояснюють особливості спадкування прав та майна особи, яка померла.

Так, статтями 1217-1219 Цивільного кодексу України визначено, що спадкування - це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування земельної ділянки здійснюється за законом або заповітом. Спадкоємцем за заповітом є особа, визначена у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, здійснюється спадкування за законом.

У відеоролику Міністр юстиції України Павло Петренко роз’яснює, хто має право на спадщину, коли видається свідоцтво про спадщину, які необхідні документи для оформлення спадщини.

Зокрема, важливо знати, що спадкоємці за законом поділяються на декілька черг і кожна з них успадковує майно лише у разі, якщо попередня черга його не успадкувала.

Також, переглянувши відео,  можна буде дізнатися, які права та обов’язки не можуть спадкуватися та які дії необхідно здійснити спадкоємцю для оформлення права власності на земельну ділянку.                                                                  

Нагадуємо, згідно зі статтею 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до  спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю (державні акти на право власності на земельні ділянки видавалися до 2013 року) або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб, право  користування  чужою  земельною ділянкою для забудови та право користування чужим майном.

***

Інші відеоролики від Мін'юсту:   

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»