• Посилання скопійовано

Відокремлений підрозділ без касової книги? ДФСУ проти

Новим Положенням про порядок ведення касових операцій НБУ дозволяє відокремленим підрозділам працювати без ведення касової книги. Але ДФСУ вважає, що окремі норми цього Положення суперечать одна одній, і тому радять цим дозволом поки що не користуватися

Відокремлений підрозділ без касової книги? ДФСУ проти
В індивідуальній консультації від 03.04.2018 р. №1343/6/99-99-14-05-01-15/ІПК ДФСУ відповідає на запитання про те, як організувати роботу відокремленого підрозділу без ведення касової книги. Звісно, за умов, що такий підрозділ веде готівкові розрахунки.
Проблема в тому, що пунктом 11 розділу II Положення №148 зазначено, що готівка, яка надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі. Оприбуткуванням готівки у касах установ/підприємств/відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги/застосуванням РРО та КОРО (у разі застосування КОРО без застосування РРО), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів/фіскальних звітних чеків (або даних розрахункових квитанцій).
Водночас п. 39 розділу IV Положення №148 передбачає, що: 
  • відокремлені підрозділи установ/підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу;
  • відокремлені підрозділи установ/підприємств, страхові агенти, брокери, розповсюджувачі лотерей, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть.
А як же бути із вимогою про оприбуткування готівки? Чи вона на відокремлені підрозділи без касової книги не поширюється?

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись,як це виглядає?

 
Щодо цього ми вже наводили роз'яснення НБУ. В листі від 07.03.2018 р.  №50-0007/13560 НБУ зазначав, що вимоги щодо оприбуткування готівки, отриманої відокремленим підрозділом, в касовій книзі можна уникнути, якщо організувати інкасацію цієї виручки до банку. При цьому готівкова виручка відокремлених підрозділів, які не ведуть касової книги, що здається ними до кас банку через інкасаторів-збирачів, зараховується на рахунок підприємства - юридичної особи у безготівковому порядку та не потребує оприбуткування в касовій книзі підприємства - юридичної особи.
 
Та ось ДФСУ аналізує норми Положення №148 по-іншому. Податківці вважають, що має місце невідповідність норм Положення №148, які НБУ має усунути (про що ДФС надано відповідні пропозиції).
 
До внесення змін, ДФС вважає, що з метою уникнення застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення порядку оприбуткування готівки суб’єкти господарювання на відокремленому підрозділі мають вести касову книгу.
 
Окрім того, ДФС пропонує звернутись до НБУ, як до розробника Положення №148, для отримання роз’яснення з порушених питань. Точку зору НБУ ми вже знаємо. Та ось НБУ не ходить із перевірками касової дисципліни і не застосовує штрафних санкцій за її порушення, а податківці перевіряють  і штрафують. Тож, будемо обережні і чекатимемо, чим закінчиться спір між цими органами. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»