• Посилання скопійовано

Перевізники можуть обліковувати готівку за допомогою КОРО (хоча й не зобов'язані це робити)

ДФСУ розглянула питання оприбуткування готівки згідно з Положенням №148 перевізниками, які здійснюють продаж квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті

Перевізники можуть обліковувати готівку за допомогою КОРО (хоча й не зобов'язані це робити)

Набрання чинності Положенням №148 призвело до необхідності роз’яснення податківцями правил обліку готівки перевізниками пасажирів. В індивідуальній консультації від 02.08.2018 р. №3393/6/99-99-14-05-01-15/ІПК податківці поєднали роз'яснення, які надавали раніше, з новим порядком ведення касових операцій.  

 

По-перше, таким перевізникам дозволено не використовувати КОРО. Адже п. 4 ст. 9 Закону №265 визначено, що РРО та РК не застосовуються при продажу квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті. 

Проте вони можуть це робити на добровільних засадах для обліку руху готівки при наданні послуг з пасажирських перевезень автомобільним транспортом на міських маршрутах. Податківці зазначають, що КОРО можна використовувати на окрему господарську одиницю (автобус, маршрутне таксі тощо). Робити записи в такій КОРО треба буде на підставі розрахункових документів (квитків).

Навіщо перевізникам робити це добровільно?  ДФСУ нагадала, що форма товарно-касової книги 11-АП, яка раніше застосовувалася на транспорті, втратила чинність з 02.10.2006 р. Нової форми відповідного документа  поки що немає, хоча ДФСУ неодноразово зверталася з цим питанням до Мінтрансу. 

Але ДФСУ вважає, що зараз замість такої книги перевізники можуть використовувати чинну форму КОРО на окрему господарську одиницю (автобус, маршрутне таксі, тощо), здійснюючи у ній записи на підставі проданих квитків.

 

По-друге, посилаючись на нову редакцію п. 11 Положення №148, ДФСУ зазначає: приймання готівки від водія (автобус, маршрутне таксі тощо) оформлюється касиром прибутковим касовим ордером на загальну суму згідно запису у КОРО. 

Тобто, якщо перевізник добровільно вирішив використовувати КОРО, спочатку водій здійснює запис у цій книзі обліку, а потім здає готівкову виручку до каси СГ, де на таку операцію складається прибутковий касовий ордер. 

Відповідно, якщо КОРО не використовується, то водій просто здає виручку в касу на підставі прибуткового касового ордеру. 

 

По-третє, РРО при оприбуткуванні готівкової виручки від водія у касі СГ не застосовується. Адже це не вважається розрахунковою операцією згідно з Законом про РРО.

Не потрібний РРО і при продажу квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю на автомобільному транспорті (про що ми зазначали вище). 

Податківці нагадують, що типові форми квитків на проїзд пасажирів на маршрутах загального користування, зокрема міжміських автобусах (типи І, II, III, IV), затверджено Наказом №503.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»