• Посилання скопійовано

ФОП надає туристичні послуги: порядок оформлення розрахунків

ДФСУ роз’яснила, які розрахункові документи має видавати своїм клієнтам (покупцям) підприємець, що продає туристичні продукти або послуги

ФОП надає туристичні послуги: порядок оформлення розрахунків

Коментар до ІПК від 08.10.2018 р. №4307/К/99-99-13-01-02-14/ІПК

Який розрахунковий документ надати?

Податківці нагадали, що Закон про РРО – це основний законодавчий акт, що визначає порядок здійснення розрахунків при продажу товарів і послуг. Зокрема, і в туристичній сфері. 

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту. Ним може бути:

  • касовий чек (якщо підприємець застосовує РРО),
  • товарний чек,
  • розрахункова квитанція тощо. 

Головне в цьому випадку, щоб саме цей документ підтверджував факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів за них.  

А в ІПК від 20.07.2018 р. №24188/6/99-99-14-05-01-15 податківці зазначали: якщо ФОП не застосовує РРО та РК, він має право на вимогу покупця видавати чек, накладну або інший письмовий документ довільної форми, який засвідчує передання права власності на товари (послуги) від продавця до покупця.  

Та ось стосовно форми квитанції ПО-Д2 податківці повідомили, що дана форма передбачена для розрахунків зі споживачами за побутові послуги. Тому спрямували підприємця для отримання детальної інформації щодо порядку використання цієї форми квитанції до Укрсоюзсервісу.

Зверніть увагу: ДФС вважає, що право покупця вимагати видати йому чек, накладну або інший письмовий документ не скасовує необхідності (!) ФОП виписувати такий документ на кожний товар чи послугу, що продається, незалежно від того, чи вимагається покупцем такий документ чи ні.  Докладно про це ми писали тут>>

 

Як оприбутковувати готівку? 

Питання ведення операцій з готівкою регулюються Положенням №148.

Згідно з п. 11 розд. II Положення №148, готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі. Оприбуткування готівки - це проведення підприємствами і підприємцями обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, книзі обліку доходів, книзі обліку розрахункових операцій (пп. 18 п. 3 р. І Положення).

Проте касову книгу підприємці не ведуть. А для більшості ФОП на ЄП використання РРО та РК не актуальне, а отже, і КОРО вони не ведуть. То як же ж вони мають оприбуткувати готівку? 

Оприбуткуванням готівки для таких фізосіб – підприємців є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у Книзі обліку доходів і витрат (або Книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій або інших складених розрахункових документів). 

Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»