• Посилання скопійовано

Підписання ВКО уповноваженою особою та оприбуткування готівки на відокремленому підрозділі

Як заповнюється видатковий касовий ордер у разі його підписання уповноваженою особою? Чи потрібно вести касову книгу у разі, якщо оприбуткування готівки здійснюється відокремленим підрозділом, який касову книгу не застосовує? Консультує ДФСУ

Підписання ВКО уповноваженою особою та оприбуткування готівки на відокремленому підрозділі

Підписання ВКО уповноваженою особою

Згідно з п. 26 розділу III Положення №148 визначено, що видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. Окрім цього до видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

Також визначено, що підпис керівника підприємства на видаткових касових ордерах не обов’язковий, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис.

При цьому податківці в індивідуальній консультації від 06.12.2018 р. №5125/6/99-99-14-05-01-15/ІПК роз’яснюють: якщо видатковий касовий ордер підписаний уповноваженою особою підприємства, то відповідно має бути вказане посада, прізвище, ім’я та по-батькові такої особи.

Але п. 26 розділу ІІІ Положення №148 чітко не зазначає, чи може уповноважена особа здійснювати підпис за керівника, чи це стосується лише підпису головного бухгалтера? 

Раніше податківці надавали доволі суперечливі роз’яснення з цього питання, проте останньою їхньою думкою було те, що все-таки уповноважена особа не має права підписувати видатковий касовий ордер замість керівника. Щоб поставити остаточну крапку в цьому питанні, залишається чекати роз’яснення від НБУ, про що говорять і самі податківці.

 

Оприбуткування готівки відокремленим підрозділом

Відповідно до п. 11 розділу І Положення №148 готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Для підприємства та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, оприбуткування готівки є здійсненням обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів. 

А от для відокремлених підрозділів підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО або КОРО без ведення касової книги, оприбуткуванням є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. Про те, за яких умов відокремлений підрозділ може не вести касову книгу, читайте тут.

Відповідно до цього податківці зазначають, що касова книга не використовується, якщо на відокремлених підрозділах підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО або КОРО, здійснення обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень проводиться на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО та занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»