• Посилання скопійовано

Прийняли рішення відмовитися від КОРО: які наслідки?

Як скасувати реєстрацію КОРО? Як після цього проводити розрахунки із покупцями (зокрема, у разі відключення електроенергії)? Чи впливає відмова від КОРО на порядок оприбуткування готівки?

Прийняли рішення відмовитися від КОРО: які наслідки?

Право відмовитися від застосування КОРО – це досить нова опція, і тому вона ще викликає багато запитань. Спробуємо відповісти на частину з них. Почнемо з самого початку: хто може відмовитись від КОРО?

 

Працюємо без КОРО

Право відмовитися від застосування КОРО є у всіх суб’єктів господарювання. Обов’язкова умова лише одна: такий СГ має пообіцяти, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюватиметься аж до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії.

Власне, це має бути не стільки обіцянка, скільки рішення, оформлене у вигляді розпорядчого документа (наказу чи розпорядження).

У такому випадку суб’єкт господарювання має право (про що ми писали тут):

  • не реєструвати КОРО на новий РРО, про що зазначає у заяві за ф. №1-РРО (додаток 1 до Порядку реєстрації РРО);
  • скасувати реєстрацію КОРО на вже зареєстрований РРО, подавши заяву за ф. №2-КОРО (додаток 4 до Порядку реєстрації КОРО).

Копія такого документа надається до заяви про скасування реєстрації КОРО.

 

Як подати заяву на скасування КОРО?

Заяву про скасування КОРО суб'єкт господарювання подає до ДФС за місцем реєстрації КОРО не пізніше двох робочих днів з дня виникнення підстави для скасування. У разі викрадення КОРО суб'єкт господарювання разом із заявою про скасування книги ОРО надає до ДФС копію відповідного документа органу поліції.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

За п. 5 глави 3 розд. ІІ Порядку №547 заяви на скасування  можуть бути подані уповноваженою особою або самим суб’єктом господарювання. При цьому заяви можна подати у паперовій та електронній формах.

ДФС уже розробила та впровадила формат для подання цієї заяви в електронній формі: F/J 1314802 - Заява про скасування КОРО та/або розрахункової книжки за ф. № 2-КОРО. Про це ми писали тут.

 

Що буде далі?

Податківці не пізніше наступного робочого дня з дня отримання заяви про скасування КОРО проводять скасування реєстрації книги ОРО шляхом внесення даних до інформаційної системи ДФС.

Також ця інформація заноситься у реєстраційне посвідчення. Зокрема, для РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «КОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється» (абз. 5 п. 2 розділу ІІІ Порядку РРО).

Відповідно, якщо раптом вимикають постачання електроенергії або Інтернету, здійснювати таким СГ розрахункові операції без резервного РРО не можна. Якщо ж все гаразд, то працюємо далі без такої книги, приймання готівки від покупців та видача їм розрахункових документів (чеків) залишається без змін.

А оприбуткування готівки у  такому разі має проводитися без застосування КОРО (п. 11 Положення № 148):

  • оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів;
  • оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного пп. 44.3 ПКУ (1095 днів!);
  • оприбуткування та облік фізичними особами-підприємцями отриманих доходів здійснюється в Книгах обліку доходів і витрат (або Книгах обліку доходів) у порядку, визначеному ПКУ.

Тобто відсутність КОРО не заважає суб’єкту господарювання оприбуткувати готівку і не призведе до штрафів. Головне, правильно оформити відмову від її застосування.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»