• Посилання скопійовано

Електронний чек тепер і у Законі «Про захист прав споживачів»

Зміни, передбачені Законом №465-ІХ, торкнулись і закону «Про захист прав споживачів», зокрема в частині можливості надання розрахункового документу в електронній формі або у вигляді QR-коду

Електронний чек тепер і у Законі «Про захист прав споживачів»

Нагадаємо, що Законом №128-ІХ до Закону про РРО №265 з 19.04.2020 року вводиться поняття електронного розрахункового документу та відповідно передбачається можливість надання розрахункового документу в електронній формі.

Згідно наведеного визначення електронний розрахунковий документ – це:

а) документ, створений реєстратором розрахункових операцій, який переведено у фіскальний режим роботи, у момент проведення розрахункової операції, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити розрахункового документа за встановленою формою;

б) документ, створений програмним реєстратором розрахункових операцій у момент проведення розрахункової операції та зареєстрований фіскальним сервером контролюючого органу із присвоєнням йому фіскального номера фіскальним сервером контролюючого органу або присвоєнням йому фіскального номера із діапазону номерів, сформованих фіскальним сервером, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити розрахункового документа за встановленою формою;

Наразі, Законом №465-ІХ вносяться відповідні зміни і до Закону №1023-XII «Про захист прав споживачів», які наберуть чинності разом і з наведеними вище змінами до Закону №265, а саме з 19.04.2020 р.

Передбачається, що продавець, під час продажу товару матиме можливість видавати розрахунковий документ шляхом відтворення на дисплеї програмного РРО (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО) QR-код, що дає змогу особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, або надіслати електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

При цьому, такий розрахунковий документ має бути виданий продавцем не пізніше моменту передачі товару (послуги) – як і звичайний розрахунковий документ у друкованій формі.

В свою чергу і покупець зможе на підставі наданого продавцю QR-коду з електронним документом (або електронного розрахункового документу отриманого на електронну пошту) здійснити обмін товару неналежної якості.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»